AKG Gazbeton Sürdürülebilir Üretim Sempozyumu’nda çalışmalarını anlattı!

AKG Gazbeton

Türkiye gazbeton üretiminde sektörünün lider firmalarından AKG Gazbeton, “Sürdürülebilir Gelişme” ilkesiyle kaynakların verimli kullanılması yönündeki çalışmalarını sürdürüyor.

AKG Gazbeton, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın düzenlediği Sürdürülebilir Üretim Sempozyumu’nda uygulamalarını ve bu alanda attığı adımlarla elde ettiği sonuçları anlattı.

Türkiye gazbeton üretiminde sektörünün lider firmalarından AKG Gazbeton, “Sürdürülebilir Gelişme” ilkesiyle kaynakların verimli kullanılması yönündeki çalışmalarını sürdürüyor. 2016’ya bu alanda da önemli hedefler ve projelerle girmeye hazırlanan AKG Gazbeton, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın düzenlediği Sürdürülebilir Üretim Sempozyumu’nda uygulamalarını ve bu alanda attığı adımlarla elde ettiği sonuçları anlattı.

Türkiye’nin en büyük gazbeton üreticilerinin başında yer alan AKG Gazbeton, kaynakların verimli kullanımında da sektöre öncülük ediyor. AKG Gazbeton, çevreye karşı duyarlılığını sürdürülebilirlik yaklaşımı çerçevesinde, çevrenin korunması, kaynakların etkili kullanımı, enerji verimliliği, çevre dostu ürünleri ve atık yönetimi konularında elde ettiği başarılı performansı ile gösteriyor.

AKG Gazbeton daha yeşil bir dünya için sera gazı salımında, yaptığı çalışmalarla karbon ayak izini üretim sürecinde 1 yılda toplam 1860 ton düşürürken, “kaynak kullanımı ve enerji tasarrufu” konularında gerçekleştirdiği projeler ve uygulamalarla gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı amaçlıyor.

2014-2015 yıllarında AKG Gazbeton İşletmelerinin gerçekleştirdiği uygulamalar ve sonuçları hakkında, Teknik Genel Müdür Yardımcısı Uğur Çelikkayalı tarafından, “Sürdürülebilir Üretim Sempozyumu”nda verilen bilgilere göre, buhardan elde edilen su ile günlük su ihtiyacının % 15’ini karşılayan firma, sürdürülebilir gelişme ilkesiyle, kondens suyu kullanımını 13 yılda 3,5 kat arttırdı.

Günlük su tüketiminin % 16’sını yeniden kullanıma sunan AKG Gazbeton, işletmelerde kullanılan proses ve yıkama suyunun yeniden kullanımını sağlayarak yıllık 2200 ton suyu geri kazandı. Atık ısı kullanımıyla da 13 yılda buhar üretiminde kullanılan su % 36, karbon salımı ise % 53 azaltıldı.

Firelerin gerek gazbeton üretiminde gerekse başka sanayi alanlarında yeniden kullanılmasını sağlayarak ürün geri dönüşümünde bir yılda % 61 iyileşme sağlayan firma, 2016’da, sürdürülebilir gelişme ilkesiyle kaynakların verimli kullanılması yönündeki çalışmalarını güçlendirerek, yılda 9000 ton su tasarrufu sağlayacak yağmur suyu toplama sistemini kurmayı planlıyor.

Paris’te gerçekleşen İklim Zirvesi’nde belirlenen hedeflerin, üye ülkeler tarafından gerçekleştirilmesi yönünde sektörlerin ve öncü kuruluşların sorumluluklarının daha da arttığını beliren Çelikkayalı; “AKG Gazbeton İşletmeleri olarak kurumsal sorumluluğumuzun farkındayız. AKG olarak tüm üretim ve üretime bağlı süreçlerde kaynaklarımızı daha da verimli kullanarak karbon ayak izimizi küçültüyor, buhardan su elde ediyor, elde ettiğimiz su ile günlük su ihtiyacımızın karşılanmasına katkı sağlıyor, böylece su tüketimimizi de azaltıyoruz. Bizler gibi kuruluşların attığı adımların ülkemizin de dahil olduğu Uluslararası İklim Zirvesi hedeflerine küçük de olsa katkı sağlamasını, küçük katkıların büyüyerek ulusal hedeflere ulaşılmasına destek olmasını diliyoruz” dedi.

Ürün Yaşam Döngüsü Analizini (LCA) sektörde yaptıran ilk Türk firması olarak blok ürünlerine EPD belgesini 2013 yılında alan AKG Gazbeton; 2016 yılında Kurumsal Sürdürülebilirlik Analizini yaptırıp, bu alanda Birleşmiş Milletler Çevre Örgütü tarafından Türkiye’den seçilen ilk firma olarak yine bir ilke imza atmayı hedefliyor.

Çelikkayalı, 2016 yılında Birleşmiş Milletler tarafından duyurulacak bu önemli gelişmeyle ilgili ise; “Kurumsal Vizyonumuz ve Kurum Misyonumuzla yine sektörümüzde ilklere imza atacağımız önemli bir gelişmeyi de 2016 yılı içinde tüm paydaşlarımız ile paylaşacağız” diyerek, konuya gösterdikleri ilgi ve önemin altını çizdi.