Aile konutunun kiraya verilmesi!

Aile konutunun kiraya verilmesi

Aile konutu, evlilik birliği içinde, eş ve çocukların ikamet etmek amacıyla oturdukları mesken oluyor. Peki aile konutu kiraya verilebilir mi? İşte aile konutunun kiraya verilmesi…

Aile konutu, evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları, hayatlarını idame ettirdikleri yer olarak ifade ediliyor. Bu evin tapusuna aile konutu şerhi konulabiliyor.

Bu şerh eşlere birtakım hak ve mükellefiyetlikler yüklüyor. Aile konutu şerhi, eşlerden tapu üzerine kayıtlı olanın kural diğer eşe sormadan yapılacak tasarruf işlemlerini engelliyor.

Medeni Kanun gereğince, eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira kontratını feshedemiyor, aile konutunu devredemiyor veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamıyor. Peki aile konutu kiraya verilebilri mi? İşte aile konutunun kiraya verilmesi…

Aile konutunun kiraya verilmesi ile ilgili yasal esaslara Medeni Kanun kapsamında yer veriliyor. Kanunen bir eşin aile konutu olan taşınmazın kiraya verilebilmesi için, diğer eşten izin alması gerekiyor.

Medeni Kanun- Aile konutu
Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.

Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hâkimin müdahalesini isteyebilir.

Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebilir.

Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı hâline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu olur.

Aile konutu şerhi hangi durumlarda kalkar?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com