Aile konutu, evlilik süresince eşlerin birlikte yaşadıkları; hayatlarını idame ettirdikleri konut olarak karşımıza çıkıyor. Peki aile konutu şerhi satışı engeller mi? diyorsanız işte yanıtı…
Aile konutu, evlilik birliği içinde, eş ve çocukların ikamet etmek amacıyla oturdukları yer olarak ifade ediliyor. Eşlerin devamlılık arzetmeyen yahut yerleşme niyetiyle ikamet etmedikleri örneğin yazlık ev, atama sebebiyle tek bir eşin gittiği şehirde tuttuğu ev bu anlamda aile konutu sayılmıyor.
Aile konutunu kısaca tanımlamak gerekirse, evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları, hayatlarını idame ettirdikleri yer olarak ifade etmek mümkün oluyor.
Medeni Kanun gereğince, eşlerin bütün yaşam faaliyetlerini gerçekleştirdiği, yaşantısına buna göre yön verdiği, acı ve tatlı günleri içinde yaşadığı aile konutunun tapusuna şerh koyulabilmesi için, tapu dairesine müracaat edilmesi gerekiyor.Peki aile konutu şerhi satışı engeller mi? diyorsanız işte yanıtı…
Medeni Kanun’a göre eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemiyor, aile konutunu devredemiyor veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamıyor.
Aile konutu şerhi, eşlerden tapu üzerine kayıtlı olanın kural diğer eşe sormadan yapılacak tasarruf işlemlerini engelliyor.Tapu memuru da eşlerin rızası olmadan satış işlemini gerçekleştiremiyor.
Aile konutu şerhi koymak için gerekenler!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com