Aile konutu şerhi olan taşınmazın kiraya verilmesi!

Aile konutu şerhi olan taşınmazın kiraya verilmesi
Aile konutu şerhi, devamlı olarak ikametine ayrılan konutun üzerinde eşlerin tek başlarına tasarrufta bulunmalarını engelleyen şerh oluyor. Peki aile konutu şerhi olan taşınmazın kiraya verilmesi mümkün mü?

Aile konutu resmen evli olan eşlerin beraber yaşadıkları, ortak yaşamlarını birlikte geçirdikleri, sürekliliği olan konutu ifade ediyor.Eşlerin birden fazla evi olsa da sadece bir tanesi, yoğun olarak yaşadıkları ev aile konutu oluyor. Buna karşın yazlık, dağ evi, yayla evi gibi dönemsel olarak yaşanılan yerler aile konutuna girmiyor.

Aile konutu, tapuya şerh edilebiliyor. Bu şerh aile konutu hakkında malik olan eşin bazı tasarruf haklarına da kısıtlama getiriyor.

Malik eş, diğer eşin rızasını almadan evi satamıyor, bir başkasına devredemiyor ve kira sözleşmesine son veremiyor. Peki aile konutu şerhi olan taşınmazın kiraya verilmesi mümkün mü? diyorsanız işte yanıtı…

Aile konutunun kiraya verilmesi ile ilgili esaslara Medeni Kanun kapsamında aşağıda yer alıyor. Kanunen bir eşin aile konutu olan taşınmaz malın kiraya verilebilmesi için, diğer eşten izin alması gerekiyor.

Medeni Kanun- Aile konutu
Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.

Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hâkimin müdahalesini isteyebilir.

Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebilir.

Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı hâline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu olur.

Boşanma durumunda aile konutu ne olur?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com