Malik olmayan eş tarafından gerekli belgelerle birlikte malik eşin rızası ya da mahkeme kararı aranmaksızın ve harçsız olarak aile konutu şerhi konulabiliyor. İşte aile konutu şerhi konulması için gerekli belgeler…
Ailenin oturduğu mesken olan ev, aile konutu olarak tapuya şerh edilebiliyor. Şerh halinde, eşler bazı hak ve sorumluluklara sahip olmuş oluyor.
Bu mesken hakkında yapılacak tüm tasarruf işlerini eşler birlikte yapıyor. Aksi durumda eşlerden biri, Medeni Kanun esasları gereğince diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutuyla ilgili kira sözleşmesini feshedemiyor.
Aile konutunun tapu maliki bile olsa, bu konutu satamaz veya üzerindeki hakları sınırlayamıyor.Eşler tarafından aile konutu olarak secilmiş ancak eşlerden birisinin adına kayıtlı ev icin diğer eş yada eşler müştereken tapuya başvurarak tapuya aile konutu şerhini koydurabiliyor. Peki aile konutu şerhi konulması için gerekli belgeler nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Aile konutu şerhi konulması için gerekli belgeler…
– Dilekçe
– Aile konutu olduğunu kanıtlayan muhtarlıktan alınmış belge
– Nüfus müdürlüğünden alınmış vukuatlı aile nüfus kayıt
– Evlilik cüzdanı.
Aile konutu olan meskenin aile konutu olduğu konusunda çekişme varsa o zaman aile mahkemesine dilekceyle başvurup mahkeme kararı ile aile konutu şerhinin konulması talep edilyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com