Ailenin oturduğu mesken olan ev, aile konutu olarak tapuya tescil edilebiliyor. Peki aile konutu şeri için istenen belgeler nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Aile konutu, evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları, hayatlarını idame ettirdikleri yer olarak adlandırılıyor. Eşlerin maliki olduğu veya kira yoluyla edindikleri konutlar aile konutu olabiliyor. Ancak yazlık, dağ evi, yayla evi gibi dönemsel olarak yaşanılan yerler aile konutu sayılmıyor.
Aile konutu için tapuya şerh konulabiliyor. Bu şerh, eşlerden tapu üzerine kayıtlı olanın kural diğer eşe sormadan 3. şahıslara devir ve temlik etmesini engelliyor.
Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı hâline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu oluyor. Peki aile konutu şeri için istenen belgeler nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Aile konutu şerhi için istenen belgeler…
1-)Kimlik Belgesi; Taşınmaz sahibi veya yetkili temsilcilerinin Kimlik belgeleri
2-)İşlemde temsil var ise temsile ilişkin Vekaletname, vasi kararı vb. belge
3-)Fotoğraf 1’er adet 6*4 ebatlarında vesikalık
4-)Konutun aile konutu olduğunu Muhtarlıktan/nüfus müdürlüğünden gösteren belge ve varsa apartman yönetiminden alınmış
5-)Vukuatlı nüfus kayıt örneği ya da Eşlerin evliliğinin devam ettiğine dair evlilik cüzdanı
6-)Gereken hallerde taşınmazın şerhi talep edilen Birlikte ikamet edildiği ikametgah taşınmaz ile aynı olduğunun Kadastro belgesi ile iddia edilen taşınmaz ile Müdürlüğünce ya da muhtarlıkça tespit kayıtlı taşınmazının aynı olduğunun edilmesi ve taşınmazın tapudaki cinsi konut olmamasına rağmen bu amaçla kullanıldığının ispatı için.
Aile konutu şerhi için dilekçe örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com