Adana Mısri Camii çevresi ve İmaret Camii ile Hıdırlık bölgesini kapsayan alanda uygulanacak kentsel dönüşüm projesi ile Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın seçim vaadi olan kent meydanı projesi birbiriyle entegre olacak. Projeyle şehir merkezindeki ulaşıma alternatif arterler de oluşturulacak
Afyonkarahisar Belediyesi tarafından yürütülen kentsel dönüşüm projesine ilişkin çalışmalar hızla devam ediyor Çalışmalar hakkında bilgiler aldığımız Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Ayfer Örten, değer tespiti ve zemin etüt çalışmalarının yapıldığını, planlama çalışmalarında da sona gelindiğini söyledi.
“ARSADAN, AĞACA KADAR HER ŞEY DEĞER TESPİTİNE ALINDI”
Yaklaşık 2,5 yıldır yürütülen çalışmalar hakkında Anahaber Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Ayfer Örten planlama çalışmaların tamamlanma aşamasına geldiğini söyledi. Örten; “2013 yılında Mısri Camii ve Örenbağ diye nitelendirdiğimiz iki bölgede yaklaşık 42 hektarlık alan diğer bir tabirle 42 bin metrekarelik alan bakanlar kurulu kararıyla riskli alan olarak ilan edildi, riskli alan olarak ilan edildikten sonra bu iki bölgede yapılacak olan işlemlerle ilgili olarak ihalesini gerçekleştirdik. İhaleyi alan firma yetkilileri bu süre içerisinde bölgedeki binaların hali hazırlarını aldılar, oradaki mevcut durumun analizini yaptılar. Anket çalışmaları yaptılar ve orada yaşayan vatandaşların talepleri, istekleri neler onların değerlendirmesini yaptılar. Binaların değer tespitlerini yapmak amacıyla ölçümleri yapıldı.
Arsadan, ağaca, bahçe duvarına, garaj ve kömürlüğüne kadar tüm alanların tek tek tespitleri yapıldı. Değer tespitleri yapılırken iki bölgede de jeolojik açıdan zemin etütleri de yapıldı. Bu çalışmaların tamamı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortaklaşa yürütüldü. Kentsel Dönüşüm uygulamalarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkili.
Yetkiyi belediyeye devretti ancak yaptığımız bütün çalışmaların onayı yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca verilmesi gerekiyor” dedi.
“HAK SAHİPLERİNE PROJE TEK TEK ANLATILACAK”
Değer tespitleri yapılıp, hali hazırları alınıp, zemin etütleri yapıldıktan sonra planlama çalışmalarına geçildiğini belirten Başkan Yardımcısı Ayfer Örten;” İki bölgede uygulanacak olan kentsel dönüşüm projesinin planlama çalışmaları halen devam ediyor. Proje çalışmaları devam ederken belediye olarak bizde mahalle muhtarlarıyla birlikte ortak bir çalışma yapıyoruz. Mahalle muhtarlarımıza bilgilendirmeler yapıyoruz ancak önümüzdeki zaman diliminde mahalle sakinleriyle de toplantılar yapacağız ancak projenin tamamlanması ve ortaya somut veriler ve örneklerin konulması gerekiyor. Proje çalışmasında imar planı belirlenecek, avam proje niteliğinde projeler hazırlanacak, maketler yapılacak, 1+1,2+1,3+1 gibi projede planlanan konut örnekleri oluşturulacak. Maketler hazırlandıktan sonra vatandaşlarla da birebir projenin tanıtımı yapılacak. Biz Şu an o aşamaya gelmiş durumdayız. İmar planı ile ilgili projeler netleşince hak sahibi olan vatandaşlarımız da çağırılacak ve bu konuda birebir bilgilendirilecek.” ifadelerini kullandı.
“Vatandaşların mağdur olmaması için 2 alternatif sunuluyor”
Kentsel dönüşümün uygulanacağı bölgelerdeki konutların çok eski yerleşim yerleri olması sebebiyle mirasçıların sayısının da fazla olduğunun altını çizen Başkan Yardımcısı Ayfer Örten önemli bir konuya da değindi. Örten; “Eski yerleşim yeri olması sebebiyle çok sayıda mirasçısı bulunan konutların olduğunu biliyoruz. Bununla beraber soyadı kanunundan önce bölgede yaşamaya başlayan ve kayıtlarda anne ve baba ismi yazılı olduğu halde soyadı bulunmadığı için mülkiyet sahibi tespit edilemeyen konutlarla ilgili de bir düzenleme yapılacak. Soyismi belli olmayan konutlar için mahkeme kararı alınması gerekiyor. Yürütülen çalışmalar sırasında bu konutların da tespiti tek tek yapıldı” dedi.
“PROJELER ENTEGRE OLDUĞUNDA ŞEHRİN 1/3’ÜNÜ ETKİLEYECEK”
Kentsel dönüşümün uygulanacağı iki bölgenin şehrin en yoğun nüfusa sahip bölgeleri olduğuna da değinen Belediye Başkan Yardımcısı Ayfer Örten; “en eski ve yoğun yerleşim bölgesi olan bu iki bölgede bizim elimizdeki verilere göre yaklaşık 6 bin kişi yaşıyor. Planlama çalışmaları sonucunda mirasçıların da bulunduğu konutlar da göz önünde bulundurulduğunda ortaya çıkacak tabloda kaç kişiyi ilgilendirecek bir çalışma olacağı da netleşecektir. Afyonkarahisar Belediyesi tarafından yürütülen Mısri Camii etrafı, Meydan Projesi ve İmaret Camii etrafındaki bölgede planlama yaparken bütüncül planlama yapmayı düşünüyoruz. Bu planlama çalışmalarında ulaşım arterleriyle beraber şehir merkezinin trafiğini rahatlatacak oluşumlar da istiyoruz. Bu planlamayı da göz önünde bulundurduğumuzda şehir merkezinin 1/3’ünü etkileyen bir alan olacak.
Alan olarak 420 bin metrekare alan ancak aslında şehrin tamamını etkileyen bir çalışma olacak, proje çalışmalarını hayırlısı ile bu yıl içerisinde tamamlamayı düşünüyoruz” dedi.
“VATANDAŞLAR İSTERSE KREDİ, İSTERSE KİRA YARDIMI ALACAK”
Proje çalışmalarının tamamlanmasının ardından yapım aşamasına geçildiğinde vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla yasayla belirlenen 2 alternatifin bulunduğunu da belirten Belediye Başkan Yardımcısı Ayfer Örten; “Kentsel dönüşümle ilgili olarak yürürlükte bulunan yasada vatandaşlar için 2 alternatif sunularak mağduriyetleri gideriliyor. Bu 2 alternatiften ilki kira yardımı noktasında.
Konutları kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yıkılarak yeniden yapılacağı için kiraya çıkmak zorunda kalacak olan vatandaşlara devlet tarafından 18 ay süre ile bedelsiz kira yardımında bulunulacak. Bir diğer alternatif ise devlet tarafından kredi verilecek faizin bir bölümü de devlet tarafından karşılanacak ayrıca her türlü harçlardan da muaf olacak. Her iki alternatiften birini vatandaşlarımız tercih edebilir. Detaylı olarak bilgi almak isteyen vatandaşlarımız Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden bilgi alabilirler” diye konuştu.
Ana Haber Gazetesi