Kişilerin ve adreslerinin sistemde kayıtlı olup olmadığı http://adres.nvi.gov.tr web adresinden sorgulanabiliyor. Peki, adres beyanı nedir? Adres beyanı ne zaman ve nasıl yapılır?
Adres beyanı nedir?
Herhangi bir toprak parçası veya binanın coğrafî konumu ve işlevi açısından tanımlanması, adres olarak ifade ediliyor. Adres beyan formu ise; Adreslerin bildiriminde kullanılan, şekli ve içeriği Bakanlıkça belirlenen formu oluyor.
Adres bileşenleri: Numaralama işlemlerinde kullanılan unsurlar; posta kodları, il, ilçe, bucak, köy ve mezra isimleri, mahalle, bulvar, cadde, sokak ve bina numarası gibi adres verileri ile tanımlanan coğrafî konum, kişisel ve kurumsal adres bilgisine ulaşmak için gerekli olan bilgileri olarak karşımıza çıkıyor.
Kişilerin ve adreslerinin sistemde kayıtlı olup olmadığı http://adres.nvi.gov.tr web adresinden sorgulanabiliyor. Peki, adres beyanı nedir? Adres beyanı ne zaman ve nasıl yapılır?
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 48 inci maddesi çerçevesinde adres bilgilerinin sağlıklı ve güncel tutulması amacıyla adres beyanı yapılıyor. Adres beyanı için gerekenler şu şekilde:
a) Beyan edilen adresin boş konut olması halinde, herhangi bir belge istenmez.
b) Daha önce beyan edilmiş bir adresin birlikte oturma gerekçesiyle bir başka kişi tarafından beyan edilmesi halinde, ilgilinin hali hazırda o adreste oturan kişi ile birlikte müracaatı istenir. Birlikte müracaatın mümkün olmaması durumunda, adreste hali hazırda oturan kişinin apartman-site yöneticisi, lojman idaresi sorumlusu veya muhtar tarafından birlikte oturulduğuna ilişkin yazılı beyanı kabul edilir.
c) Beyan edilen adresin daha önce bir başkası tarafından beyan edilmiş olması nedeniyle halen dolu olarak gözükmesi durumunda; adres beyanında bulunan kişiden beyanını teyit edici elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası gibi belgeler istenir.
Nüfus Hizmetleri Kanunu tam metni!
Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın