Çıkma; Binalarda döşemelerin uzantısı olarak yapılan, parsel sınırları dışına taşmayan, en az bir ucu serbest, mesnetli olan açık veya kapalı olan yapı elemanlarına deniyor. Peki açık çıkma emsal hesabına dahil edilir mi? diyorsanız işte yanıtı…
Açık çıkma emsal hesabına dahil edilir mi?
imarda bina çıkmaları; Binalarda döşemelerin uzantısı olarak yapılan, parsel sınırları dışına taşmayan, en az bir ucu serbest, mesnetli olan açık veya kapalı olan derinliği uygulama imar planı veya yönetmelikle belirlenen yapı elemanları olarak ifade ediliyor.
Binalarda taban alanı dışında kendi bahçe hudutları dışına taşmamak koşulu ile binanın her cephesinde açık ve kapalı çıkma yapılabiliyor.
Açık Çıkmalar; Parsellerin yol cephelerinde parsel sınırları içerisinde kalmak koşuluyla yapı yaklaşma sınırından itibaren en fazla (1.50) m. taşacak şekilde çıkma yapılabiliyor.
Arka ve yan bahçe mesafelerine, parsel sınırlarına (3.00) m.’den fazla yaklaşmamak kaydı ile, (1.50) m. taşabilir.) bina tabanı zeminde yapı yaklaşma sınırlarından daha içeri çekilerek 1. ve 2. fıkralardaki mesafelere tecavüz etmemek şartı ile istenilen ölçülerde yapılabiliyor.
Açık çıkmalar bitişik nizamda bitişik olduğu komşu sınırına (2.00) m.’den fazla yaklaşamıyor.Peki açık çıkma emsal hesabına dahil edilir mi? diyorsanız işte yanıtı…
İmar yönetmeliği gereğince bulunduğu katın emsale dahil alanının toplam %20’sini geçmemek şartıyla; sökülür-takılır-katlanır cam panellerle kapatılmış olanlar dâhil olmak üzere balkonlar, açık çıkmalarla kat bahçe ve terasları, kış bahçeleri, iç bahçeler, tesisat alanı, yangın güvenlik koridoru, bina giriş holleri, kat holleri, asansör önü sahanlıkları, kat ve ara sahanlıkları dahil açık veya kapalı merpenler, dahil edilmiyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com