İnsanların yaşaması ve ülkenin harp gücünün devamı için zorunlu canlı ve cansız kıymetleri korumak maksadıyla inşa edilen korunma yerlerine sığınak adı veriliyor. Peki sığınak depo olur mu? Sığınak depo olarak kullanılabilir mi? diyorsanız işte yanıtı…
Sığınak depo olur mu?
Sığınaklar, nükleer ve konvansiyonel silahlarla, biyolojik ve kimyevi harp maddelerinin tesirlerinden ve tabii afetlerden insanlarla, insanların yaşaması ve ülkenin harp gücünün devamı için zaruri canlı ve cansız kıymetleri korumak maksadıyla inşa edilen korunma yerlerine deniyor.
Bir imar parselinde aynı veya farklı kullanım kararına haiz birden fazla bina bulunması halinde, sığınak hesabı her bina için ayrı ayrı yapılıyor. Sığınak gerektirdiği tespit edilen her yapı için ayrı ayrı sığınak yeri ayrılabileceği gibi, sığınak gerektirdiği tespit olunan yapıların toplam ihtiyacını karşılayacak büyüklükten az olmamak kaydıyla parselde ortak bir veya birden fazla sığınak yapılabiliyor.
Peki sığınak depo olur mu? Sığınak depo olarak kullanılabilir mi? diyorsanız işte yanıtı…
31 Aralık 2010 tarihinde 27802 sayılı Resmi Gazete yayımlanan Sığınak Yönetmeliğinde değişiklik yapılması hakkında yönetmelik gereğince sığınakların amacı dışında kullanılmaması gerekiyor.
MADDE 13 –
Yapıların en alt bodrum katlarında ya da toprağa oturan kısımlarında veya içinde veya bahçelerinde yer üstünde veya yeraltında yapılacak sığınaklar kat maliklerinin müşterek mülkü olarak tapuya tescil edilir.
Sığınaklar 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nda belirtilen ortak alanlardan olup bu hali ile yönetilir. Bu sığınaklar sığınmak amacı ile olsa dahi bağımsız olarak satılamaz, kiralanamaz, devredilemez ve amacı dışında kullanılamaz.
Apartmandaki sığınaklar ortak alan mıdır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com