2016 yılı vergi takvimine göre Mart ayı itibarıyla emlak vergisi 1. taksit ödemeleri başlamıştı. Bu dönem 31 Mayıs’ta sona erecek. Peki emlak vergisinin konusu ve mükellefi nedir? diyorsanız işte yanıtı…
Emlak vergisinin konusu ve mükellefi!
1319 sayılı kanun gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için emlak vergisi ödenmesi gerekiyor. Peki emlak vergisinin konusu ve mükellefi nedir? diyorsanız işte yanıtı…
Verginin konusunu ev, işyeri, arsa ve araziler oluşturuyor.Türkiye sınırları içinde bulunan bina vergisi için ödenecek emlak vergisi mükellefi;
– Binanın maliki yani sahibi,
– Varsa intifa hakkı sahibi,
– Bu ikisi de yoksa, binayı malik gibi tasarruf edenler oluyor.
Binanın hem sahibi hem de intifa hakkı sahibi var ise, bina vergisinin mükellefi, intifa hakkı sahibi olmaktadır. Başka bir ifadeyle, emlak vergisinin mükellefi, öncelikle intifa hakkı sahibidir. Binanın maliki de intifa hakkı sahibi de yoksa, bu durumda, binayı malik gibi tasarruf eden kişi emlak vergisi mükellefidir.
Binaya, müşterek mülkiyet halinde sahip olanlar var ise, müşterek mülkiyette hisseler belirlenmiş olduğundan, hisseleri oranında emlak vergisi mükellefi oluyor. İştirak halinde mükellefiyet durumunda ise, ödenecek vergiden müteselsilen sorumluluk söz konusu oluyor.
Türkiye sınırları içinde bulunan arazi ve arsalarda ve arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, ikisi de yok ise arsa ve araziyi malik gibi tasarruf edenlerdir.
Bir araziye müştereken sahip olanlar, hisseleri oranında mükellef olmaktadırlar. İştirak halinde malik olmaları durumunda ise, ödenecek veriden müteselsilen sorumlu tutuluyor.
Emlak vergisi bedeli nasıl belirlenir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com