İkinci el satışlarda doğrudan gerçekleştirilen işlemler için uyarıları dinlemekte fayda var işte bunlardan birkaçı…
1-Tapuda araştırın!
İkinci el konut algken öncelikle evin tapu durumu araştırılmalı. Tapuda konutun kat mülkiyetli olup olmadığına bakın. Kat mülkiyeti ya da iskanı olmayan evi almamakta fayda var.
2-İpotekli mi değil mi?
Evin bağlı olduğu tapu dairesinde kontrol etmeniz gerekenlerden biri de, konutun ipotek ya da haciz gibi bir kaydının olup olmadığı.
3-Geçmiş borçlara bakın!
Bir diğer önemli ayrıntı da, evin geçmiş yıllara ait borçları. İleride başınıza dert açılmaması için geçmişe ait fatura, emlak vergisi gibi borçları var mı, yok mu kontrol etmenizde fayda var.
4-Evin değeri önemli!
İkinci el konut alımında evin değerinin doğru belirlenmesi de son derece önemli Bu değeri belirlemek için profesyonel yardım almak en mantıklı olanı.
5-Depreme dayanıklı mı?
Bir evin deprem yönetmeliğine uygunluğu da araştırılması gereken konuların başında geliyor.
Türkiye’de Kasım 1999’dan sonra ruhsatı alınan evler, deprem yönetmeliğine uygun inşa edilmiştir. Emin olmak için konutun bağlı olduğu belediyeden araştırma yapmalısınız.
ALACAĞIM EVİN GERÇEK FİYATINI NASIL ANLARIM?
SORU: 12 yıllık binadan ev alacağım. Ev sahibi 350 bin lira istiyor. Bu evin gerçek fiyatının ne kadar olduğunu nasıl anlarım?
CEVAP: Alacağınız evin değerini belirlemek için evin sizden istenen fiyatını, aynı bölgede aynı nitelikteki konutların fiyatlarıyla kıyaslayabilirsiniz. Bu noktada kira bedelleri önem arz ediyor.
Evin amortisman süresini, satış fiyatını kira bedeline bölerek hesaplayabilirsiniz. Tabii en sağlıklı yol, bir profesyonele başvurmak olacaktır.
BELEDİYEDEN HANGİ BİLGİLERİ ÖĞRENİRİM?
SORU: Beğendiğim ev için belediyeden araştırma yapacağım. Ev hakkında belediyeden hangi bilgileri alabilirim?
CEVAP: Evin geçmiş yıllara ait emlak vergisi borcu olup olmadığını belediyeden öğrenebilirsiniz.
Bunun dışında imar planına da bakabilirsiniz. Böylece evin konut alanı imarlı olup olmadığını tespit edersiniz.
Posta – Şebnem Ber