Gayrimenkul kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. Kira artış hesaplamasında kullanılan oranlar her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. İşte kira artış oranları Mayıs 2016…
Kira artış oranları Mayıs 2016!
Taşınmazını kiraya veren mal sahipleri, sözleşmenin uzatılması halinde kira bedeline zam yapabiliyor. Bu zammın nasıl hesaplanması gerektiği yasalarla açıklanıyor. Zira, taşınmaz sahibi kiracısına istediği oranda zam yapamıyor.
Ancak bazı istisnai durumlar da söz konusu olabiliyor. Kanunen meskenlerde ÜFE oranları doğrultusunda zam yapılması gerekirken, bu kural işyerleri için 2020 yılına kadar erteleniyor.
Buna göre, işyerindeki kiracıya sözleşmede belirtilen oranlarda zam yapılıyor. Ancak sözleşmede herhangi bir oranını belirtilmemesi halinde kira bedeline mal sahibi ister ÜFE oranında ister TÜFE oranında zam yapabiliyor.
Bu oranlar, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafındansitesinde açıklanıyor. Nisan 2016 dönemine ait oranlar, 3 Mayıs 2016 tarihinde açıklandı.
Açıklanan verilere göre, Mayıs ayında yenilenen mesken kiralamalarında yüzde yüzde 5,47 oranında zam yapılacak.
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Nisan 2016
Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,52 arttı
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %0,52 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %1,27 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %2,87 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %5,47 artış gösterdi.
Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %1,37 artış, imalat sanayi sektöründe %0,58 artış, elektrik ve gaz sektöründe %0,53 düşüş ve su sektöründe %0,13 artış olarak gerçekleşti.
En yüksek aylık artış ham petrol ve doğal gazda gerçekleşti
Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; ham petrol ve doğal gaz (%9,80), ana metaller (%2,64), kok ve rafine petrol ürünleri (%2,43) alt sektörleridir. Buna karşılık bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler (%-1,90), ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) (%-1,56) ve metal cevherleri (%-0,99), bir ay önceye göre endekslerin en fazla düştüğü alt sektörler oldu.
Ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artış dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşti
Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2016 yılı Nisan ayında en yüksek aylık ve yıllık artış dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşti.
Kira artış oranları Nisan 2016!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com