Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçıların açtığı mirasta tenkis davası nedir? Mirasta tenkis davasının koşulları nelerdir? Mirasta tenkis davası nasıl açılır? diyorsanız işte yanıtı…
Mirasta tenkis davası nedir?
Miras konusunda açılabilecek davalar arasında tenkis davası da bulunuyor. Peki mirasta tenkis davası nedir? Mirasta tenkis davasının koşulları nelerdir? Mirasta tenkis davası nasıl açılır? diyorsanız işte yanıtı…
Saklı payına tecavüz edilen mirasçılar tarafından, miras bırakanın ölüme bağlı tasarrufuyla saklı payı aşacak kadar miras bıraktığı kişilere karşı tenkis davası açılabiliyor.Medeni Kanun gereğince tenkis, mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça, mirasçı atanması yoluyla veya diğer bir ölüme bağlı tasarrufla elde edilen kazandırmaların tamamında, orantılı olarak yapılıyor.
Ölüme bağlı tasarrufla kazandırma elde eden kimse, bazı vasiyetleri yerine getirmekle yükümlü kılınmışsa, kazandırmanın tenkise tâbi tutulması hâlinde, bu kimse mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça vasiyet borçlarının da aynı oranda tenkis edilmesini isteyebiliyor. Peki, tenkis davası nerede açılır?
Tenkis davası, mirasbırakan kişinin son yerleşim yerinde bulunan Asliye Hukuku Mahkemesi’nde açılıyor. Mahkemeye bir dilekçeyle başvuruda bulunulabiliyor.
Medeni Kanunu esasları gereğince tenkis, mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça, mirasçı atanması yoluyla veya diğer bir ölüme bağlı tasarrufla elde edilen kazandırmaların tamamında, orantılı olarak yapılıyor.
Ölüme bağlı tasarrufla kazandırma elde eden kimse, bazı vasiyetleri yerine getirmekle mükellef kılınmışsa, kazandırmanın tenkise tâbi tutulması hâlinde, bu kimse mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça vasiyet borçlarının da aynı oranda tenkis edilmesini isteyebiliyor.
Mirasta saklı pay oranı nedir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com