Gayrimenkul kiralamalarında sözleşme süresinin uzaması halinde yeni kira dönemi için belli oranlarda zam yapılıyor.Zamda anlaşma sağlanamaması halinde itiraz yapılabiliyor. Peki kira artışına nasıl itiraz edilir? diyorsanız işte kira artışına itiraz…
Kira artışına nasıl itiraz edilir?
Ev ve işyeri kiralamalarında taraflar arasında bu sözleşme imzalanıyor. Sözleşmeler genellikle yıllık olarak yapılıyor. Senenin dolması ve sözleşmenin yenilenmesi halinde kiraya artış yapılıyor.
Kira bedelinde yapılacak artış taraflar arasında anlaşmazlıklara neden olabiliyor. Bu noktada Borçlar Kanunu kapsamında yer alan maddeler devreye giriyor.
Kanunen evlerde yasal kira artışı üretici fiyat endeksi oranlarına göre yapılıyor. İşyerinde ise 2020 yılına kadar sözleşme serbestisi uygulanıyor.
Zamda anlaşma sağlanamaması halinde itiraz yapılabiliyor. Peki kira artışına nasıl itiraz edilir? diyorsanız işte kira artışına itiraz…
Kiraya fazla zam yapılması durumunda kiracılar kira bedelinin tespiti için dava açarak bu zamma itiraz edebiliyor.
Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabiliyor. Bu dava taşınmazın bulunduğu yerin Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılıyor.
Ancak, bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlar.
Sözleşmede yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir madde varsa, bu yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli olur.
Kira artışına itiraz dilekçesi!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com