TOKİ Başkanı Turan, yaptıkları çalışmanın sonuçlarını paylaştı. Çalışmayla, son 13 yıllık dönemde TOKİ’nin olmaması durumunda 450 bin ailenin ‘asla’ ev sahibi olamayacağı ortaya çıktı.
“13 YILDA 715 BİN KONUT”
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, 1984 yılında kurulan idarenin 2002’ye kadar 43 bin konut ürettiğini söyleyerek “Bu rakam 2003 ile 2016 yılları arasında 715 bine çıktı. Yani 19 yılda 43 bin konut üreten bir idareden, son 13 yılda 715 bin konut üreten bir idareye dönüştük” dedi.
‘TOKİ’YE YANLIŞ BİR ALGI VAR’
TOKİ’yi sosyal konut üreten değil de, zenginlere konut üreten bir idareymiş gibi gösteren yanlış bir algının olduğuna dikkat çeken Turan, “Bu son derece yanlış bir algı. Ürettiğimiz konutların yüzde 90’ı dar ve orta gelir grubuna yönelik. Sadece yüzde 10’luk kısmı, bu konutların finansmanı sağlamak için kullanılan yüksek fiyatları konutlar” diye konuştu.
HEDEFTE 500 BİN SOSYAL KONUT DAHA VAR
Hedeflerinde 500 bin sosyal konut daha olduğunu belirten Turan, “2023 hedefimiz 1 milyon 200 bin sosyal konut üretmektir. Bu da şu demek; Önümüzdeki yıllar içinde idaremiz 500 bin konut daha üretecek. 2016 hedefimiz ise 60 bin konuttur. 2016 ile 2019 yılları arasında da 25 bin konutun üretilmesi planlarımız arasındadır” dedi.
EMEKLİYE ‘İKİNCİ BAHAR’ SÜRÜYOR
TOKİ, projelerinde emeklilere yüzde 25 kontenjan ayırıyor. “Emekliler özel” konut projeleri de geliştiriyor. İdare, Anadolulu emeklileri 250 liradan; büyükşehirlerdeki emeklileri ise 350 liradan başlayan taksitlerle ev sahibi yapıyor. “Emekliler İkinci Bahar” kampanyalarını hatırlatan Turan, “İlk etapta 17 ilde 4340 konut için ön talep toplayıp, kura çekimlerini yaptık. Yoğun talepten kampanyada yeni konutlar satışa koyduk. 14-31 Mart arasında 18 ildeki 3341 konut için emeklilerin ön taleplerini toplayıp, kura ile hak sahiplerini belirlemeye başladık” dedi. Turan, her yıl yaklaşık 15 bin emekliyi ev sahibi yapmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.
‘BAMBAŞKA KONUTLAR GÖRECEKSİNİZ’
Başkan Turan, geçmiş yıllarda idareye yapılan eleştirilere de değindi. Zaman zaman yapılan bazı üretim hataları nedeniyle TOKİ’nin eleştirilere maruz kaldığını söyleyen Turan, “Bu hatalar hızlı üretim disiplininden ve o güne kadar olan sektör birikiminden kaynaklanıyordu. Dün dünün koşullarına göre şekillendi. Ancak bugün ekonomi gelişti. Halkımız da, bizde değiştik, geliştik. Artık birbirine benzeyen TOKİ evleri değil, üretilen şehrin dokusuna uygun birbirinden farklı mimaride evler göreceksiniz” dedi. Üretecekleri projelerin sosyal alanlarını da geniş yer vereceklerini söyleyen Turan şöyle konuştu:
“Artık bir toplu konut bölgesi değil; sokağı, caddesi olan şirin kasabalar, şehirler inşa edeceğiz. Projelerimizde dükkanlar, okullar, çarşılar, bisiklet yolları, meydanlar olacak.”
Yeni Şafak