Kentsel dönüşümle ilgili değişiklikleri de kapsayan Torba Kanun, 26 Nisan 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Peki Torba Yasa ile kentsel dönüşümde neler değişti? diyorsanız işte yanıtı…
Torba Yasa ile kentsel dönüşümde neler değişti?
26 Nisan 2016 tarihinde Resmi Gazete’de 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun olan Torba Kanun yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Birçok alanda değişiklik ve yenilik yapılmasını kapsayan 2016 Torba Yasa kapsamında İmar ve Kentsel Dönüşüm Kanunu da yer alıyor. Peki Torba Yasa ile kentsel dönüşümde neler değişti? diyorsanız işte yanıtı…
Torba Yasa ile kentsel dönüşümde yapılan değişiklikler…
– Riskli alan sınırları içinde olup, riskli olmayan yapılar da yıkılabilecek.
– Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ veya idare, riskli alanlarda ve rezerv yapı alanlarında her türlü imar ve yapılaşma işlemlerini 2 yıl süreyle geçici olarak durdurabilecek.
– Toplam yapı sayısının en az yüzde 65’i imar mevzuatına aykırı olan veya yapı ruhsatı alınmaksızın inşa edilmiş olmakla birlikte sonradan yapı ve iskan ruhsatı alan yapılardan oluşan alanlar da riskli alan olarak açıklanabilecek.
– Riskli alanlar ve rezerv yapı alanlarında, uygulama yapılan etap veya ada bazında maliklerin 2/3 çoğunluğuyla karar alınacak, 1/3 ‘lük kısımda kalanların hisseleri anlaşan diğer maliklere satılacak, bu malikler satın almaz ise bu payları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı alacak.
– Bakanlık, TOKİ veya idare, sadece kamulaştırma işlemi için değil, kanuna göre yapılacak işlemler için de mirasçılık belgesi çıkartmaya, kayyım tayin ettirmeye veya tapuda kayıtlı son malike göre işlem yapmaya yetkili olacak.
2016 Torba Kanun ile İmar Kanunu’nda yapılan düzenlemeler!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com