Kira artışı Eylül 2015!

Kira artışı Eylül 2015
Kira süresinin yenilenmesi halinde, ev sahibi kiracısına yeni kira dönemi için kira bedelinde belli oranlarda artış yapılabiliyor.Peki Eylül ayıda kiralar ne kadar arttı? İşte kira artışı Eylül 2015..

Ev sahibinin kiracısına yapacağı kira artışları Borçlar Kanunu gereğince, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranlarından yüksek olamıyor. Söz konusu ÜFE oranları her ayın 3’ünde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanıyor.

Borçlar Kanunu Madde 344 gereğince tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.

Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira ücreti, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.

Ancak kira artışında hangi ÜFE oranlarının dikkate alınacağı hususunda bir netlik bulunmuyor. Bu nedenle zaman zaman kira zam hesaplamalarında sorunlar yaşanıyor. Sorunların yaşanmaması için TÜİK’ten konu ile ilgili olarak bir açıklama yapıldı.

TÜİK tarafından hazırlanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Kullanıcıları Rehberi’ne göre, kira artışlarında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde değişiminin esas alınması gerekiyor.Peki Eylül ayıda kiralar ne kadar arttı?

Eylül 2015 ÜFE oranları göre; Haziran ayı ÜFE kira artış hesaplamalarında, yüzde 6,21 oranı kullanılacak.

Kira artış hesaplama Eylül 2015!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*