Kira akdinin tapuya şerhi!

Kira akdinin tapuya şerhi
Ev sahibi ve kiracı arasında imzalanan kira akdi yazılı ya da sözlü olarak yapılabiliyor. Peki kira akdi tapuya şerh edilir mi? diyorsanız işte kira akdinin tapuya şerhi…

Kira akdinin tapuya şerhi!
Kira akdi kiralayan ve kiracı arasında imzalanan belirli bir bedel karşılığında kiralanan taşınmaz üzerinde yararlanma ve kullanma hakkı tanıyan ve iki tarafa da borç yükleyen akit oluyor. Taşınmaz sahibi akite söz konusu olan gayrimenkulünü bir bedel karşılığında kiraya verir kiracı da belirlenen kira bedelini ödüyor.

Kira akdi yazılı yapılabildiği gibi sözlü de olabiliyor. Ancak sözlü akitler, sonradan doğabilecek sorunlar karşısında ispat niteliği taşımadığından dolayı pek tercih edilmiyor. Yazılı kira akitleri ise sadece taraflar arasında yapılabileceği gibi noter huzurunda da yapılabiliyor.

Kira akdinin feshi, kiracı ya da kiralayanın haklı sebeplerle istemesi sonucu mümkün olabiliyor. Peki kira akdi tapuya şerh edilir mi? diyorsanız işte kira akdinin tapuya şerhi…

Kural olarak kira akdi ahsi hak sağlıyor, bu nedenle de kiracı ve kiralayan akitten kaynaklanan haklarını sadece birbirlerine karşı öne sürebiliyor, üçüncü şahıslara karşı ileri süremiyor.

Ancak kiracı ve kiralayan anlaşarak yapmış oldukları kira akdini tapuya yazdırabiliyor. Bunun için birlikte tapuya giderek istemde bulunmaları gerekiyor. Tapuya yazılan kira akdi bilhassa kiracı için ayni hak kuvvetinde bir hak sağlıyor.

Bu nedenle kiracı kira müddeti boyunca akitten kaynaklanan hakkını hem üçüncü kişilere hem de bu yeri satın alan yeni malike karşı ileri sürebiliyor.

Kira akdinin fesih nedenleri!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com