İmarsız arsaya ne yapılır?

İmarsız arsaya ne yapılır

İmarsız arsa aslında arazi anlamına geliyor. Bir arsanın değerini belirleyen ise imar durumu oluyor. Peki imarsız arsaya ne yapılır? İmarsız arsaya ev yapılabilir mi? diyorsanız işte yanıtı…

İmarsız arsaya ne yapılır?
Belediyenin imar uygulaması alanına giren toprak parçalarına arsa deniyor. Arsalar, yapılaşmaya müsait alan olma özelliğine sahip oluyor. Arsalar kullanım alanlarına göre ; Konut alanı, Ticaret alanı, Ticaret+Konut, Turizm+Ticaret, Turizm+Ticaret+Konut gibi kategorilere ayrılıyor.

İmar durumu, imar uygulaması yapılan yerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini gösteriyor. Bu da demek oluyor ki imar durumu bir arsanın yapılanma şartları boyutları ve sınırları olarak karşımıza çıkıyor.

İmar mevzuatı esaslarına göre “İmarsız arsa” üzerinde betonarme binalar yapılamıyor. Arazi, ancak ilgili belediyenin imar müdürlüğü tarafından imar uygulaması alanına dahil edilirse arazi, arsa niteliği kazanıyor. Peki imarsız arsaya ne yapılır? İmarsız arsaya ev yapılabilir mi? diyorsanız işte yanıtı…

İmar hukuku esasları gereğince imarsız arsanın üzerinde betonarme binalar yapılamıyor. Arazi, ancak ilgili belediyenin imar müdürlüğü tarafından imar uygulaması alanına dahil edilirse arazi, arsa niteliği kazanmış oluyor.

Ancak imar planında izin verilen alanlarda; izin verilen oranlarda ev yapılabiliyor. Örneğin “yüzde 5 imarlı tarla” demek, sahip olunan arazi üzerinde toplam alanın ancak yüzde 5’i üzerinde yapılaşma izni var demek oluyor. Aksi takdirde inşa edilen yapı, kaçak olarak nitelendiriliyor.

Örneğin, 5000 metre karelik bir arazide toplamda 250 metre kareden fazla inşaat yapılamıyor.

Bu sebeple arazi sahiplerinin elindeki tapu veya çap evrakı ile bağlı bulunduğu belediyenin imar müdürlüğüne müracat etmeleri gerekiyor.

İmarsız arsa alırken nelere dikkat etmeli?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com