İmarsız arsa nedir?

imarsız arsa nedir

İmarlı arsa üzerinde yapı yapma izni olan arsalar olarak karşımıza çıkıyor. Peki İmarsız arsa nedir? İmarsız arsa ne demektir? İmarsız arsaya neler yapılabilir? diyorsanız işte yanıtı…

İmarsız arsa nedir?
Arsalar belediyenin imar uygulaması alanına giren toprak parçası olarak tanımlanıyor. Arsalar, yapılaşmaya müsait alan olma özelliğine sahip oluyor. İmarlı arsa üzerinde yapı yapma izni olan arsalar olarak karşımıza çıkıyor. Peki İmarsız arsa nedir? İmarsız arsa ne demektir? İmarsız arsaya neler yapılabilir? diyorsanız işte yanıtı…

İmarsız arsa aslında arazi anlamına geliyor. İmarı olmayan bir arazi üzerinde bina yapılamıyor. Bir arsanın değerini belirleyen ise imar durumu oluyor.

Halk arasındaki “İmarsız arsa” ifadesi aslında “arazi” olarak karşımıza çıkıyor. İmar ise, belediye tarafından uygulanan iskân projesine uygunluk olarak ifade ediyor.

İmar Kanunu gereğince İmarsız arsalara betonarme binalar yapılamıyor. Arazi, ancak ilgili belediyenin imar müdürlüğü tarafından imar uygulaması alanına dahil edilirse arazi, arsa niteliği kazanıyor.

Ancak imar planında izin verilen alanlarda; izin verilen oranlarda mesken yapılabiliyor. Örneğin “yüzde 5 imarlı tarla” demek, sahip olunan arazi üzerinde toplam alanın ancak yüzde 5’i üzerinde yapılaşma izni var demek oluyor. Aksi takdirde inşa edilen yapılar, kaçak olarak nitelendiriliyor.

Hangi bankalar arsa kredisi veriyor?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com