Bir ortamdan dışarıya enerji akışını ve ortama dışarıdan gelen enerji akışını en aza indirgenmesi için yapılan mantolama işlemi, yalıtım malzemeleri ile giydirerek yapılıyor. Peki mantolama yüzde kaç tasarruf sağlar? diyorsanız işte yanıtı…
Mantolama yüzde kaç tasarruf sağlar?
Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği gereğince, bina inşaatına verilecek ruhsat izninde gerekli olan evraklar arasında mantolama projesinin de olması zorunlu oluyor.
Eski yapılarda da maliklerin istediği doğrultusunda mantolama yapılabiliyordu. Ancak 2017 tarihine kadar eski binaların da mantolama yaptırması zorunlu oluyor.
Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, ortak yerlerin düzgün veya bunları kullanmanın daha rahat ve kolay bir hale konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarıyacak bütün yenilik ve ilaveler, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılıyor. Mantolamada faydalı olması nedeniyle kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğunun vereceği karar yeterli oluyor.Peki mantolama yüzde kaç tasarruf sağlar? diyorsanız işte yanıtı…
Mantolama yapılan binalarda, yazın sıcağından, kışın soğuğundan %50 ye varan tasarruf sağlanıyor. Yalıtımlı binanın ısıtma tesisatları daha düşük kapasiteli kurulabileceğinden ilk yatırım maliyeti düşük oluyor.
Mantolama yapılan binada, sağlıklı, nefes alan ve bina fiziğine uygun bir dış cephe görünümü oluşuyor. Mantolama yapılan binalarda daha az yakıt tüketimi sayesinde hava kirliliğinin önlenmesine katkıda bulunuyor.
Yalıtımı yapılan bir binanın, dıştan uygulamalarının bina dış yüzeyinde olmasını sağlayarak rutubetsiz ve konforlu bir mekân sunuyor. Yüzey bozulması, sıva ve boya dökülmelerini de engeller. Mantolama, binayı dışarıdan komple sardığı için bina ömrünü uzatıyor, eski binalara yeni görünüm kazandırır ve ısı kaçaklarını önler. Bu sayede rutubetsiz konforlu bir yaşam sunuyor.
Mantolamada dikkat edilmesi gerekenler!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com