Mantolamada dikkat edilmesi gerekenler!

Mantolamada dikkat edilmesi gerekenler

En fonksiyonel bina ısı yalıtım sistemi olan mantolama; daire içi ve bina dış cephe mantolama sistemi olarak uygulanabiliyor. Peki mantolamada dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Mantolamada dikkat edilmesi gerekenler!
Mantolama, bir ortamdan dışarıya enerji akışını ve ortama dışarıdan gelen enerji akışını en aza indirgemek adına yapılıyor. Mantolama yapıldıktan sonra, içerideki sıcaklık dışarıya çıkmazken dışarıdaki sıcaklık da içeriye girmemiş oluyor.

Bina dış yüzeyindeki her türlü kiriş, kolon, hatıl ve benzeri betonarme yapı elemanlarını tamamen yalıtarak ısı köprülerinin oluşmasını engelliyor.Binayı dışarıdan bir manto gibi sararak ana malzemede sıcaklık farkları sebebi ile oluşabilecek çatlakları ve hasarları önlüyor.

Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği hükümlerine göre, yeni binalarda mantolama zorunluluğu yer alıyor. Yönetmeliğe göre, 2017 tarihine kadar eski binaların da mantolama yaptırmaları gerekiyor ve mantolama yaptırılmayan yapılara yasal yaptırımlar uygulanıyor.Peki mantolamada dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Mantolamada dikkat edilmesi gerekenler…
-Isı yalıtım uygulamalarında en az 3 cm ve üzeri ısı yalıtım levhasının kullanılmasına dikkat edilmesi gerekiyor.
-Isı yalıtım uygulamalarında m² başına en az 6 adet mekanik tespit dübeli kullanılması gerekiyor.
-Isı yalıtım levhalarının dizimleri kabul görmüş biçimlerde gerçekleştirilmiş olması gerekiyor.
-Dış cephe ısı yalıtım uygulamalarında kullanılan malzemelerin birbirleriyle uyum göstermesi gerekir ve malzeme kalitelerinin uluslararası standartlarda olması önem teşkil ediyor.
-İstenen sonuç ve tasarrufun sağlanabilmesi için ısı izolasyon uygulamalarının mutlaka dış cephelerde gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Dış cephe mantolama kararı nasıl alınır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com