Kentsel dönüşümde tevhit nasıl yapılır?

Kentsel dönüşümde tevhit nasıl yapılır

Kentsel dönüşüm kapsamında bazı malikler, birden fazla arsayı birleştirerek yeniden inşa etmek isteyebiliyor. Peki kentsel dönüşümde tevhit nasıl yapılır? Kentsel dönüşümde birleştirme nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…

Kentsel dönüşümde tevhit nasıl yapılır?
Kentsel dönüşüm projesi kapsamında yapının riskli olduğu tespiti Bakanlıkça belirlenen kurum ve kuruluşlar tarafından yapılıyor. Bu kuruluşlara bir dilekçeyle müracaat edilebiliyor.

Yapıya risk raporu almak için maliklerden bir kişinin lisanslı kuruluşlara müracaat etmesi yeterli oluyor. Yapının riskli olarak tespit edilmesi halinde kentsel dönüşüm süreci başlamış oluyor.

Söz konusu riskli yapının belirlenen süreler içerisinde yıkılması zorunlu oluyor. Kentsel dönüşüm kapsamında bazı malikler, birden fazla arsayı birleştirerek yeniden inşa etmek isteyebiliyor. Peki kentsel dönüşümde tevhit nasıl yapılır? Kentsel dönüşümde birleştirme nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…

6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların dönüştürülmesiyle İlgili Kanunun Uygulama yönetmeliğinin 15. Maddesinde şu açıklamaya yer verilmiştir;

‘’(9) Üzerindeki yapıların tamamının riskli yapı olarak tespit edilmiş olması şartı ile tevhidi mümkün olan birden fazla parselin tevhit edilmesine, üzerindeki riskli yapıların yıktırılmasından sonra, her parselde ayrı ayrı sahip oldukları hisseleri oranında maliklerin en az üçte iki çoğunluğu ile karar verilir.

Bu parsel veya parsellerin arasında veya bitişiğinde bulunan yapılaşmamış boş parsellerin, riskli yapıların bulunduğu parsellerle tevhit edilmek suretiyle birlikte değerlendirilebilmesi için, boş parsellerdeki bütün maliklerin oybirliği ile karar alması gerekir. Tevhitten sonra yapılacak uygulamaya tevhit ile oluşan parselde sahip oldukları hisseleri oranında maliklerin en az üçte iki çoğunluğu ile karar verilir.

Söz konusu 3 parselinizi tevhit(birleştirme) yaparak işlem yapmayı düşünüyorsanız üzerindeki yapıların yıkılarak arsa haline gelen taşınmazların her birinde ayrı ayrı olarak 2/3 çoğunluğun sağlanmış olması gerekmektedir.’’

Kentsel dönüşüm bina ortak karar protokolü nasıl yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com