Kentsel dönüşüm bina ortak karar protokolü nasıl yapılır?

Kentsel dönüşüm bina ortak karar protokolü nasıl yapılır

Riskli olarak ilan edilen yapıların yıkılması sonucunda, arsa sahibinin buraya tekrar bir yapı inşa etmeye karar vermesi halinde bina ortak karar protokolünün hazırlanıyor. Peki kentsel dönüşüm bina ortak karar protokolü nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Kentsel dönüşüm bina ortak karar protokolü nasıl yapılır?
Kentsel dönüşüm ile riskli alanlarda yer alan riskli binalar yıkılarak yerine yeni binalar inşa ediliyor. Kentsel dönüşüm projeleri ile kentin dokusunu bozan sorunların gideriliyor.

Bu çalışmalar kapsamında bir yapının riskli olarak ilan edilmesi halinde, yapının yıkılması için karar çıkıyor. Bu durumda arsa sahibinin ne yapacağına karar vermesi gerekiyor. Ev sahibinin vereceği kararı etkileyen durumlar arasında arsanın olduğu gibi satılması ve yerine bina yaptırılması bulunuyor.

Bu arsaya yeniden bir yapının yaptırılmasına karar verilmesi durumunda; binada “bina ortak karar protokolü” nün hazırlanıyor.Bu protokol ile binanın kime, hangi koşullarda ve hangi dağılımda yaptırılacağı belirtiliyor.

Bina ortak karar protokolü binadaki kat malikleri tarafından arsadaki hisse oranları da göz önünde bulundurularak 2/3 oranında bir çoğunlukla karara bağlanıyor. Bu karar alındıktan sonra ise protokolün mutlaka bakanlığa onaylatılıyor.Peki kentsel dönüşüm bina ortak karar protokolü nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Bina ortak karar protokolü mutlaka bu konunun uzmanları tarafından hazırlanması gerekiyor.

Bina ortak karar protokolünde bulunması gereken maddeleri şu şekilde:
– Kesinleşen bina yıkımının nasıl gerçekleştirileceği,

– Yeni yapılacak binanın hisse paylaşımının nasıl yapılacağı,

– Yüklenici firma ile hangi şartlarda anlaşma yapıldığı,

– İnşaatın yapımı için Bakanlık onayının alınması,

– Kentsel dönüşüm kredisinin kullanılıp kullanılmayacağı ya da hangi şartlarda kullanılacağı.

Kentsel dönüşüme itiraz dilekçesi 2016!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com