Kira sözleşmesi kefalet damga vergisi 2016!

Kira sözleşmesi kefalet damga vergisi 2016
Kira sözleşmesi kurulurken, mal sahibi yaşanması muhtemel zararlar için kefil isteyebiliyor. Peki Kira sözleşmesi kefalet damga vergisi 2016 ne kadar? diyorsanız işte yanıtı…

Kira sözleşmesi kefalet damga vergisi 2016!
Taşınmaz kiralamalarında tarafların aralarında yaptıkları anlaşmaya istinaden kira sözleşmesi imzalıyor.Kira sözleşmesi kanunen; kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak ifade ediliyor.

Kira sözleşmesi noter huzurunda imzalanabildiği gibi, taraflar arasında da imzalanabiliyor. Kira kontratında bir kefil belirtilmesi zorunlu olmuyor. Ancak kefilin olması mal sahibi açısından yararlı bir durum olarak görülüyor.

Çünkü, kiranın ödenmemesi gibi durumlarda mal sahibi açısından kefil bir güvence niteliği taşıyor. Kira sözleşmesi için kiralama süresine göre kira bedeli üzerinden binde 1,89 oranında damga vergisi ödeniyor. Peki Kira sözleşmesi kefalet damga vergisi 2016 ne kadar? diyorsanız işte yanıtı…

Kira sözleşmesi kefalet damga vergisi 2016…
Kiracı ve kiralayan yanında “adi kefil” veya “müteselsil kefil”, “müşterek borçlu ve müteselsil kefil” olarak kefil imzasını içermesi halinde, Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-3 fıkrası uyarınca kefalet şerhi üzerinden düzenlenme tarihi itibarıyla (58 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği uyarınca 2016 yılı için binde 9,48 oranında) nispi damga vergisine tabi tutulması gerekiyor.

Damga vergisine tabi kağıtları imzalayanların damga vergisi açısından müteselsil sorumluluğu bulunuyor. Bu nedenle kağıdı düzenleyen taraflardan birinin vergiyi ödemesi yeterli oluyor.

Kira kontratlarında kefilin sorumluluğu!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com