Hissedarların taşınmaza ortak mülkiyet olarak sahip olması durumunda ortaklığın giderilmesi için dava açılabiliyor. Peki ortaklığın giderilmesi davası hangi durumlarda açılamaz? diyorsanız işte yanıtı…
Ortaklığın giderilmesi davası hangi durumlarda açılamaz?
Hisseli gayrimenkul sahipleri ortaklığın giderilmesini bir dava açarak isteyebiliyor. Dava masraflarını her bir paydaş için payları kadar karşılamak durumunda kalıyor.
Bu davalar paydaşlar dışında üçüncü kişilere açılamıyor. Taşınmaza ortak mülkiyet olarak sahip olan hissedarların mallarının aynen taksim edilmesi veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları nispetinde paylaştırılmasına ortaklığın giderilmesi olarak ifade ediliyor.
Ortaklığın giderilmesi davasındaki amaç ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıkların ve sorunların mahkeme yolu ile ortaklıklarının giderilerek çözülmesi olarak ifade ediliyor. Ancak bazı durumlarda davanın açılması mümkün olmuyor. Peki ortaklığın giderilmesi davası hangi durumlarda açılamaz? diyorsanız işte yanıtı…
Ortaklığın giderilmesi davasının açılamadığı durumlar…
Tapuda kayıtlı olmayan taşınmazlarda ortaklığının giderilmesi dava yolu ile istenemiyor. Söz konusu daca gayrimenkulün tamamı için söz konusu oluyor. Belirli bir payın ortaklığının giderilmesi mümkün olmuyor.
Tapulu taşınmaz mallar gibi taşınır malların da ortaklığının giderilmesi istenebiliyor. Tapu kaydında, ortaklarca şüyuun idame mükellefiyeti veya kooperatiflerce yapılan binalar için Kooperatif Tüzüğüne devrin imkansızlığı konmuşsa, bu gibi hallerde ortaklığın giderilmesi istenemiyor.
M.K 627.md ’de belirtilen şüyuun idame mükellefiyeti olmadıkça paydaşlardan her birinin taksim talebinde bulunabileceği hükmü yer alıyor. Paydaşlar bu hükme göre ortaklığın devamı için sözleşme yapma hakkına haiz oluyor. Sözleşmenin yazılı olması yeterli oluyor, resmi şekil ve tapuya tescil zorunluluğu bulunmuyor.
Bu sözleşme 10 yılı geçemiyor. 10 yılın başlangıcı sözleşmenin ortaklarca tanzim edildiği ve hukuki tasarrufun yapıldığı tarihtir. On yıl dolmadan haklı sebeplerin varlığı halinde bu sözleşmenin feshi ve ortaklığın giderilmesi dava konusu edilebiliyor.
Ortaklığın giderilmesi dava dilekçesi örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com