İntifa hakkının terkini dava dilekçesi örneği!

İntifa hakkının terkini dava dilekçesi örneği

İntifa hakkının terkini davalarında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleri oluyor ve dilekçe bu mahkemeye yazılıyor. İşte intifa hakkının terkini dava dilekçesi örneği…

İntifa hakkının terkini dava dilekçesi örneği!
İntifa hakkı bir mutlak hak olarak biliniyor. Kullanıcısına tam yararlanma tanıyan bir hak olup; herkese karşı ileri sürülebilen şahsi irtifak haklarına giriyor.

Bu hakkın kullanımı sözleşmede aksine hüküm bulunmuyorsa başkasına devredilebiliyor. Ancak mirasçılara geçemiyor. Hak sahibinin hayatı ile sınırlı oluyor.

Gerçek kişilerde intifa hakkın süresi sahibi vefat edene kadar olarak biliniyor. Tüzel kişilerde bu haktan süre belirtilerek yararlanabiliyor. Tüzel kişilerde intifa hakkının süresi en fazla yüz yıl olarak karşımıza çıkıyor.

Kanuni mirasçılar dışında, intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine bedelsiz feragat edilmesinde veya süreli intifa haklarında, sürenin dolmasıyla intifa hakkının terkini söz konusu oluyor. İntifa hakkının terkini davalarında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleri oluyor ve dilekçe bu mahkemeye yazılıyor. İşte intifa hakkının terkini dava dilekçesi örneği…

İntifa hakkının terkini dava dilekçesi örneği…

………. NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE

DAVACI :
Adı ve Soyadı,
T.C. Kimlik No:
Adres:

DAVALI : …….. Tapu Sicil Müdürlüğü/………

DAVA KONUSU : İntifa hakkının terkini

DAVA DEĞERİ : ……….TL

AÇIKLAMALAR :
1- ŞAHSIM, ……… ili, Merkez İlçesi, … mevkii, … ada, … pafta, … parsel’de bulunan taşınmazın malikiyim.

2- Bu taşınmaz üzerinde ……….’in intifa hakkı mevcut iken, hak sahibi …/…/2016 tarihinde vefat ettiğinden intifa hakkı sona ermiştir.

Bu sebeplere intifa hakkının terkini için işbu davanın açılması zorunlu olmuştur.

DELİLLER : Tapu kaydı, nüfus kaydı ve her tür delil.

HUKUKİ NEDENLER : TMK. md. 796/2 ve İlgili mevzuat.

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda arz ettiğim sebeplerle davanın kabulü ile söz konusu taşınmaz üzerinde kurulu bulunan intifa hakkının terkinine karar verilmesini saygı ile arz ve talep ederim.

…/…/2016

Davacı
Adı ve Soyadı
İmza

Yasal intifa hakkı nedir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com