Tarlaya ev yapabilmenin gerektirdiği koşullar, İmar Kanunu ve Kanunun Uygulama Yönetmeliklerinde açıklanıyor. Peki tarlada ev yapılır mı? Tarlada ev yapmanın cezası var mı? diyorsanız işte yanıtı…
Tarlada ev yapılır mı?
Tarlaya ev yapabilmenin gerektirdiği koşullar bulunuyor. Bunlar İmar Kanunu ve Kanunun Uygulama Yönetmeliklerinde açıklanıyor. Peki tarlada ev yapılır mı? Tarlada ev yapmanın cezası var mı? diyorsanız işte yanıtı…
İlgili kanuna göre, tarlaya yüzde 5 oranında inşaat yapılmasına izin veriliyor. Yüzde 5 imar; sahip olunan tarla üzerinde toplam alanın ancak yüzde 5’i üzerinde yapılaşma izni olduğu anlamına geliyor.
Aksi halde bu sınırın üzerinde inşa edilen yapı, kaçak olarak ifade ediliyor. Ayrıca tarlaya ev yapma hususunda dikkat edilmesi gereken hususlar arasında tarlanın kadastral yola sınırının olması yer alıyor.
Yönetmeliğe göre bu parsellerin tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan veya var olan bir yola, yapılan ifrazdan sonra en az 25 metre cephesinin bulunması gerekiyor.
Tarlaya yapılacak inşaat için üst sınır da bulunuyor: 250 metrekare. Tarla alanı ne kadar olursa olsun, 250 metrekareden fazla alana sahip inşaat yapılamıyor.
Örneğin; 2 dönüm tarlaya 100 metrekarelik ev yapılabilirken; 6 dönüm bir tarlaya 300 metrekare ev yapılamıyor.
Köy yerleşik sınırları içerisinde yer alan tarlada ev yapılabilmesi için köy ihtiyar heyetinden izin alınması gerekiyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com