Haciz, alacaklıların borçlulardan borcunu yasal yollardan tahsil ettiği bir yol oluyor. Peki Hisseli tapuya haciz konur mu? Ortak tapuya haciz konur mu? diyorsanız işte yanıtı…
Hisseli tapuya haciz konur mu?
Taşınmaz malların tapu kütüğüne eklenebilen şerhler arasında haciz şerhi de bulunuyor. Haciz, alacaklının güvencesi olup; haciz ile borçlu kişinin borcu miktarınca menkul, gayrimenkul ve üçüncü kişilerdeki hak ve alacaklarına cebri icra suretiyle kısıtlama yapılıyor veya el konuluyor.
Haciz şerhi konulması durumda ise taşınmaz mal haczi caiz oluyor. Buna göre icra müdürlüğü bu taşınmaz mala el koyabiliyor.
Taşınmaz mal haciz şerhi ile hacizli ise icrai haciz durumunda gayrimenkulün satışı gerçekleşebiliyor. Ancak satış sürecinde herhangi bir sorunun yaşanmaması için alıcının gayrimenkulü hacizli bir şekilde alacağını bilmesi gerekiyor. Peki Hisseli tapuya haciz konur mu? Ortak tapuya haciz konur mu? diyorsanız işte yanıtı…
Bir gayrimenkule, herhangi bir kesinleşmiş borç için haciz konulabileceği gibi, hisseli taşınmaz mallara herhangi bir hissedarın hissesine de haciz konulabiliyor.
Hatta, haciz borçlu adına olmayan ancak kefil olarak gösterilen bir taşınmaz mala da konulabiliyor.Borç ödenmediği takdirde söz konusu hisse satışa çıkarılıyor ve ihale yoluyla satılıyor.
Ancak, hisseli taşınmazda hisse satışı yapılması halinde, diğer hissedarların öncelikli alım hakkı bulurken; bu tür satışlarda öncelikle alım hakkı bulunmuyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com