İstanbul Bilim Merkezi Üsküdar, ekim ayında kapılarını açacak. Asal Bilim açıklamasına göre, İstanbul Üsküdar’da inşa edilen İstanbul Bilim Merkezi Üsküdar, ekim ayı sonunda kapılarını açmaya hazırlanıyor.
Üsküdar Belediyesinin projesini hayata geçiren Asal Bilim, İstanbul Bilim Merkezi Üsküdar ile eğitim veren, bilim üreten ve teknoloji ihraç eden bir merkez olarak batı ülkelerindeki muadilleri ile yarışır nitelikte bir kurumu Türkiye’ye kazandırmayı planlıyor.
Toplam 35 bin metrekare kapalı alan üzerinde yapımı tamamlanan bilim merkezi sayesinde, uzay, uydu teknolojileri, doğa bilimleri, robotik ve tıp teknolojileri alanında özel galerileri, atölye ve Ar-Ge çalışmaları, her yaş kuşağına hitap edecek etkinlik modülleri ile vatandaşların bilim ve teknoloji alanındaki farkındalığının artırılması hedefleniyor.
Türkiye’nin en büyük Gezegen Evi de İstanbul Bilim Merkezinde faaliyet gösterecek. 54 metre yüksekliğindeki Gözlem Kulesi ise ziyaretçilere dijital dürbün ile İstanbul’un eski ve yeni halini seyretme imkanı sunacak. Kompleksin, yıllık en az 450 bin yerli ve yabancı misafiri ağırlaması planlanıyor.
Tesiste yetenekli gençlerin potansiyellerini ortaya çıkaracağı, bilimsel çalışmalarını yapacağı üniversite düzeyinde 6 atölye ve laboratuvar bulunuyor. Atölyeler, her yıl 25 bin öğrencinin yararlanmasına imkan sağlayacak bir potansiyeli barındırıyor. Ayrıca, her yıl en az 500 özel ve yetenekli çocuk ve gencin bilimsel araştırma yapmasına, uluslararası yarışmalara katılmasına ve geliştirdiği projenin patent alımına destek verilecek. Keşiflerin ilgili sanayi kurumlarına yönlendirilmesi sağlanacak.
-“İstanbul Bilim Merkezi, bilim turizminin yeni destinasyonu olacak”
Açıklamada görüşlerine yer verilen Asal Bilim Yönetim Kurulu Başkanı Esat Ertaç Erbesler, 21. yüzyılda bilim üreten merkezlere ihtiyaç bulunduğunu belirtti. Erbesler, şunları kaydetti:
“Toplumsal bakışı değiştirmeliyiz. Bu doğrultuda, Türkiye’nin ihtiyaçlarından yola çıkarak projelendirilen ve İstanbul Bilim Merkezi Üsküdar şeklinde isimlendirdiğimiz bu dev kompleks, dünyada yükselen trend olan bilim turizminin yeni destinasyonu olacak.
Her çağda liderlik teknoloji ve bilimsel üstünlük ile mümkün. Aldığı Nobel Ödülü ile ülkemizin göğsünü kabartan Aziz Sancar gibi kıymetli bilim insanlarının yetişmesi için araştırma ve merak tutkusunu doyuracak İstanbul Bilim Merkezi gibi global merkezlere ihtiyaç var. Bu amaçla, Üsküdar’da kurulan İstanbul Bilim Merkezi özellikle gençlerin bilimsel çalışmalar yapmasına imkan sağlayacak, inovasyon odaklı bir kompleks olacaktır.”
Yakında sponsorluk görüşmelerine de başlayacaklarını ifade eden Erbesler, “Kurumsal sosyal sorumluluk projelerine önem veren, uygulayan ve destekleyen ulusal ve uluslararası markalar ile birlikte proje yapmayı hedefliyoruz” ifadesini kullandı.
AA