Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu, içinde otel ve sağlık turizminin de yer alacağı alanda golf tesisleri kuracaklarını söyledi. Uğurlu, bu projeyle ilçeyi golf turizminin dünya merkezlerinden biri haline getirmeyi hedefliyor
İzmir’in sanayi ve tarım kenti Kemalpaşa, 100 milyar dolarlık golf turizminden pay almak için harekete geçti. Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu, ilçede 1990 yılında yapımına başlanan ancak yarım kalan golf tesisini hayata geçireceklerini açıkladı. Golf yatırımcılarının Kemalpaşa’nın iklimini Antalya Belek’ten daha iyi bulduğunu anlatan Uğurlu, “2 bin dönümlük bir alanda kurulacak golf sahası sadece ilçemizin değil Ege’nin turizm gelirlerini ikiye katlar. Golf turizmiyle Kemalpaşa’nın hem ekonomisi hem de marka değeri yükselişe geçecek. Tek sıkıntımız Büyükşehir Belediyesi’nin dava açarak projenin yürütmesini durdurması. Ancak bunu da aşacağımıza inanıyorum” dedi.
Kemalpaşa’da golf turizmi için uygun alan var mı?
Dünyanın en iyi golf oynanabilir alanlarından birisi bu bölgede tespit edilip 1990’larda inşaatına başlandı. 10 milyon dolar gibi bir para Japonlar tarafından harcandı. Japonlar, Körfez Savaşı çıkınca projeyi bıraktı. Golf projesinde bir tarafta bakanlık bir tarafta Büyükşehir var. Biz bu bölgeyi özel proje alanı ilan ettirdik. Harika bir proje yapıldı.
Şu an proje ne durumda?
Büyükşehir dava açtı. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Gerekçesini bilmiyorum. Büyükşehir ‘doğal eşiklere uyun’ diyor. Bakanlık da itirazlara göre projeyi revize edecek. Kemalpaşa, ormanların ve kiraz bahçelerinin iç içe girdiği bir lokasyon olmasına rağmen şehrin merkezine 12 dakika. Sabuncubeli Tünelleri açıldığında İzmir’in merkezine 18 dakikada gidilebilecek. Bu golf turizmi için çok büyük avantaj.
Belek’ten iyiyiz
Kemalpaşa, bu konuda çok başarılı olan Antalya’dan daha mı iyi?
Bu projeye başlayan mülk sahipleri geldiğinde, “Golf bu kadar cazip mi? Antalya’da da golf var, neden Kemalpaşa?” diye sorduk. Öğrendik ki Antalya’daki golf sahaları iklimsel olarak uygun değil. Kemalpaşa ise yazın serin olduğu için iklimi golf oynamaya daha uygun. 2 bin dönüme yakın bir alan. Bunun 700 dönümü özel mülk, geriye kalanı da Orman Hazinesi’nin ve belediyenin arazileri.
Bu alan yalnızca golf sahası olarak mı kullanılacak?
Golf turizmi içinde oteli, sağlık turizmini de barındıracak. Ulaşım olarak da havaalanından 22 dakikada bu alanda olabileceksiniz. Yalnızca Kemalpaşa için değil İzmir ve Ege için harika proje. Golfün Kemalpaşa’ya marka değeri katacağına inanıyorum. Yağmur yağdığında her tarafta sular birikir, bu bölgede Japonların çalışmaları sayesine hiç su birikmiyor. Golf için kazma vurulduğu gün Kemalapaşa kazanmış olacak.
Görevdeki 2 yılı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Görevi devraldığımızda belediyenin 40 milyonun üzerinde borcu vardı. Bugün borç 22 milyon lira seviyesine indi, kasamızda 16 milyon lira var.
İşe alımlarda partizanlık yapılıyor eleştirilerine ne yanıt verirsiniz?
Kemalpaşa, CHP’den AK Parti’ye geçmiş bir belediye. CHP’den CHP’ye geçen birçok belediye dahi birim başkanları dahil hepsini değiştirdi. Ama biz Kemalpaşa’da göreve geldikten sonra park bahçeler müdürü ve imar müdürü hariç hiçbir değişiklik yapmadık. Görevini hakkıyla yapanın başımın üstünde yeri var. Başarımızın altında da biraz bu yatıyor.
Kentsel dönüşüm Mayıs’ta
Kemalpaşa’yı önümüzdeki günlerde ne gibi projeler bekliyor?
Kültür merkezinin kaba inşaatı bitti. Kültür merkeziyle Armutlu Piknik Alanı’mızda gerçekleştirdiğimiz yapay bir şelale ve derenin açılışını yapacağız. Aynı gün yarı olimpik kapalı yüzme havuzu, düğün salonları ve ‘Kent Parkı’nın temelini atacağız. Kentsel dönüşümde Mayıs’ta vatandaşlarla bire bir müzakereye başlayacağız. TOKİ konusunda topa en son giren ilçeyiz. İzmir’de ilk temeli atmak istiyoruz. Bilgi Evi yaptık. Ege Üniversitesi’nde öldürülen öğrenci Fırat Çakıroğlu’nun adını verdik.
Sosyal belediyecilik adına ne gibi projeleriniz var?
Ay Işığı Derneği kurduk. 3 bine yakın aileye özel bir ‘Puan Kart’ verip ihtiyaçlarını gidereceğiz. Bir otobüsümüz de uzak köylerimize gitmek için hizmete başlayacak. Arif Uğurlu olarak gece yastığa başımı koyduğumda Kemalpaşa’da hiç kimsenin aç yatmadığını, herkesin mutfağında çorbasının kaynadığını bilerek yatacağım.
60 bin ek çalışan gelecek
2019’da nasıl bir Kemalpaşa olacak?
2019’da Kemalpaşa temelini attığı konut alanları, kültür merkezi, spor alanları, yüzme havuzları, düğün salonları, kent parkları, belde meydanları ile İzmir’in cazibe merkezi olacak. Kemalpaşa’da şu anda bulunan 35 bin çalışanın 33 bini İzmir’den gelip gidiyor. Sanayinin parselasyon sorunu bitti bitiyor. Doluluk oranı yüzde yüze çıktığında Kemalpaşa’ya 60 bin ek çalışan gelecek. Lojistik merkezi, İzmir- İstanbul otoyolunun kavşağı bizim için bir şans, Yiğitler Barajı bizim için bir şans. Bunların üzerinde sosyal yaşamı canlandıracak projeler yaptığımızda Kemalpaşa ruhu olan bir Kemalpaşa olacak.
Kemalpaşa’nın sanayicileri neden Kemalpaşa’da yaşamıyor?
Şu anda Kemalpaşa’da 250 villalık proje için adımlar atılıyor. 800 sanayicimiz var. Bunların hiç biri Kemalpaşa’da oturmuyor. Önemli bir sanayicimiz ‘Benim arabam 1 milyon lira. Kemalpaşa’da nereye park edeceğim bu aracı’ demişti. Haksız sayılmaz. İnsanlar arabalarının hasar görmeyeceğinin garantisini istiyor. Torbalı yolu dediğimiz projeler gerçekleştiğinde sanayicilerimiz Kemalpaşa’da kalacak. Üniversiteyi de o lokasyona getiriyoruz. Kemalpaşa’da beyaz ve mavi yakalıların yaşayabileceği bir alan oluşturulacak.
Büyükşehir’den gerekli yardımı alabiliyor musunuz?
Mevcut yasa bizi Büyükşehir’e bağımlı hale getiriyor. Bizim plan noktasında büyük sıkıntılarımız var. Ben köylere düğün salonu sözü verdim ancak yer yok. Yer olması için planlarla belirlenmesi gerekiyor. 250 metrelik düğün salonu 250 bin liradan aşağı değil. İhale yapılması lazım. Ancak bürokrat neye göre ihaleye çıkacağım diyor. Spor Bakanlığı’ndan halı saha yapmak için 700 bin lira para aldık. 6 ay yer aradık, bulamadık. Milli Eğitim Müdürlüğü ile protokol yapmak zorunda kaldık. 3 tane okulun bahçesine yapalım dedik. Onun da 2’sini bulamadık.
Başkan Aziz Kocaoğlu ile olan ilişkileriniz nasıl?
Aziz Başkan ile baş başa oturduğunuzda hiç bir talebe negatif yaklaşmıyor. Ancak konuştuklarımızın gerçekleştiğini hiç görmedim. İş bürokrasiye geldiğinde tıkanıp kalıyoruz. Büyükşehir’in 2 yıl içinde yapmış olduğu tek hizmet itfaiye binası.
Bazı ilçe belediyeleri statlara talip oldu. Kemalpaşa’da var mı böyle bir durum?
Stat olarak en uygun yer Kemalpaşa. Çambel ile Akalın arasında bir bölge. İzmir İstanbul Otoyolu’nun hem Çambel’de hem Akalın’da çıkışı var. İzmir’den Seferihasar, Urla, Çiğli ve Karşıyaka’dan çevre yoluna girdiğin an bir tek kırmızı ışığa takılmadan stadın önüne geliyorsun. Bu konuda ciddi sunum yaptık.
Turist başına 600 dolar
Dünyada ilginin sürekli arttığı golf sporunun turizme katkısı 100 milyar dolara ulaştı. Türkiye yılda 160-180 bin golf turistini ağırlyor, yılda 130-150 milyon Euro bırakan golfçüler, 280 sahası olan 2013 yılında İspanya’ya 5 milyar euro kazandırdı. Farkın kapanması için daha fazla golf sahası yapılması gerekiyor. Antalya Belek’te 10 golf kulübünde toplam 16 saha hizmet verirken yılda ortalama 500 bin oyun gerçekleştiriliyor. Dünya genelinde 60 milyon insan golfle ilgileniyor.
İŞTE KEMALPAŞA’DA GERÇEKLEŞECEK PROJELER
Kemalpaşa Kültür, Sanat ve Spor Merkezi’nin yıl sonuna kadar açılması hedefleniyor.
Armutlu’ya içinde şelale ve restoranın da olacağı sosyal tesis
Yarı olimpik yüzme havuzu
Sulama göletinin yanında Kent Park
Atatürk ve Soğukpınar mahallelerinde kentsel dönüşüm
Sosyal Market ile ayda 3 bin aileye erzak yardımı
Lojistik merkez
Yiğitler Barajı 3 yıl içinde bitirilecek.
TOKİ projeleri
Örnekköy mahellesinde Fırat Yılmaz Çakıroğlu Bilgi Evi
Yeni Asır