Türkiye ekonomisinin yeniden güçlü bir yükseliş dönemine gireceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2023 hedeflerimize engel olamayacaklar” dedi
Türkiye’nin bütçe performansının Avrupa Birliği’nin 23 üyesinden daha iyi durumda olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İnşallah 2016’da, Türkiye’nin ekonomide toparlanış hazırlıklarını tamamlayıp yeniden güçlü bir yükseliş eğilimine girdiğine şahit olacağız. Ne terör ve bölgesel sorunlar, ne de ülkemizin önünü kesmek isteyen güçler, 2023 hedeflerimizi hayata geçirmemize engel olmayacaklar” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekonomi Bakanlığı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) işbirliğinde düzenlenen Dünya Türk Girişimciler Kurultayı’nın açılış programına katıldı.
ÇAĞDAŞ ALPERENLER
Türkiye’nin, 6 milyonluk diyasporasıyla, yurt dışında en çok vatandaşı yaşayan 10’uncu ülke durumunda olduğunu hatırlatan Erdoğan, doğrudan iş kurmak, yatırım yapmak, ticari faaliyette bulunmak için yurtdışına giden müteşebbis sayısının son 13 yılda çok ciddi rakamlara ulaştığını söyledi. Erdoğan, “Geçtiğimiz günlerde TİKA çalışanları için ‘Çağdaş Alperenler’ ifadesini kullanmıştım. Aynı sıfatı, sizlerin de hak ettiğine inanıyorum” dedi.
İKİ SEÇİME RAĞMEN BÜYÜME
Yurtdışında iş yapmanın, tutunmanın ve başarılı olmanın zorluğuna dikkat çeken Erdoğan, “Hiç şüphesiz bu konuda en büyük desteğiniz Türkiye’dir. Geçtiğimiz 13 yıllık dönem, bu bakımdan tam bir başarı hikâyesidir. Geçtiğimiz yıl, yaşadığımız 2 seçime ve terör olaylarına rağmen, ilk üç çeyrekte yüzde 4 büyüme başarısını gösterdik. Yıllık büyüme oranının da bu düzeyde olacağı anlaşılıyor” diye konuştu. Erdoğan, Türkiye’nin, OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ikinci ülke olduğunu hatırlattı. İhracatta pek çok olumsuzluğun bir araya gelmesinden dolayı bir gerileme yaşandığını vurgulayan Erdoğan, “Bu alanda en kötünün geride kaldığına dair çok güçlü emareler var” diye konuştu.
TÜRKİYE’NİN DIŞ YATIRIMI ARTACAK
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye ekonomisinin yurt dışındaki yatırımları artıracağını belirterek, “Uzak coğrafyalara, özellikle Asya- Pasifik, Latin Amerika ve Sahra Altı Afrika’ya yönelik eylem planlarını bir an önce hayata geçireceğiz” dedi. Türk müteahhitlerinin 108 ülkede 325 milyar dolar tutarında toplam 8 bin 730 adet proje üstlendiğini belirten Elitaş, Türkiye’nin, atacağı güçlü ve kararlı adımlarla küresel arenada yeni pazarlar bulmaya, müteahhitlik alanındaki liderliğini sürdürmeye devam edeceğini söyledi. DTİK Başkanı Nail Olpak ise Türk diyasporasının dünyadaki en büyük 10’uncu diyaspora olduğunu hatırlatarak, “Hepimiz,Türkiye’nin sosyal, ekonomik, siyasi kazanımlarını artırmasını istiyoruz” dedi. DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan da hedeflerinin dünyanın en etkin ve en güçlü 3 diyasporasından biri olmak olduğunu söyledi.
Sabah