Ortaklığın giderilmesi davası nerede açılır?

Ortaklığın giderilmesi davası nerede açılır
Gayrimenkul üzerinde hak sahibi olan malikler arasında anlaşmazlıkların çıkmasını engellemek adına açılan davaya ortaklığın giderilmesi davası deniyor. Peki ortaklığın giderilmesi davası nerede açılır?Ortaklığın giderilmesi davası hangi mahkemede açılır?

Ortaklı gayrimenkullerde, ortaklar arası anlaşmazlık çıkınca, ortaklığın devlet eliyle ortadan kaldırılması yöntemine ‘ortaklığı giderme’ diğer adıyla izale-i şuyu olarak ifade ediliyor. Peki ortaklığın giderilmesi davası nerede açılır? diyorsanız işte yanıtı..

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na göre sulh hukuk mahkemelerinin taşınır ve taşınmaz mal veya hakkın paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin davalara bakacakları yazılı olduğu için oratklığın giderilmesi davası sulh hukuk mahkemesinde açılıyor.

Mahkeme, ortaklı gayrimenkul bölünebilir durumdaysa eşit bir şekilde paylaştırılmasına, bölünür durumda değil ise açık artırma yolu ile satılmasını sağlıyor.

Söz konusu davayıı Medeni Kanun düzenliyor.Paydaşlığın giderilmesi davası olarakta bilinen ortaklığın giderilmesi davası Medeni Kanun’un 699. maddesinde şöyle yer alıyor;

“Madde 699: Paylaşma, malın aynen bölüşülmesi veya pazarlık ya da artırmayla satılarak bedelinin bölüşülmesi biçiminde gerçekleştirilir. Paylaşma biçiminde uyuşma sağlanamazsa, paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi halinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar verir.

Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa hükmolunur. Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlıdır.”

Ortaklığın giderilmesi davası nasıl açılır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*