Ortaklığın giderilmesi davası nasıl açılır?

Ortaklığın giderilmesi davası nasıl açılır

Ortak mülkiyete sahip vatandaşlar, malın paylaşılması istiyorsa ortaklığın giderilmesi davası açılması gerekiyor.Peki ortaklığın giderilmesi davası nasıl açılır? Ortaklığın giderilmesi davası nerede açılır? diyorsanız işte yanıtı..

Ortak mülkiyete sahip olan ortaklardan her biri, ortak mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılmasını isteyebiliyor. Bu paylaşma işlemi ortaklığın giderilmesi davası ile oluyor.Peki ortaklığın giderilmesi davası nasıl açılır? Ortaklığın giderilmesi davası nerede açılır? diyorsanız işte yanıtı..

Ortaklardan birinin ortaklığın giderilmesi talebi ile Sulh Hukuk hakimliğine müracaat edilerek hukuki süreç başlatılabiliyor. Ortaklığın giderilmesi davasında dava açma hakkı ortaklara ait oluyor.

Türk Medeni Kanunu 698/I’e göre ortaklardan her biri gayrimenkulün paylaşılmasını isteyebiliyor. Bu maddeye göre ortaklığın giderilmesi davası açabilecek kişiler gayrimenkulün ortağı olan kişiler olarak biliniyor.

İzale-i şuyu davası olarakta bilinen ortaklığın giderilmesi davasında iki türlü durum söz konusu oluyor.Bunlardan biri, gayrimnekulün ortaklar rasında paylaştırılmaması durumu,ikinci yol ise, gayrimenkulün bölünmesinin mümkün olduğu durumlar oluyor.

Bu davada yetkili olan Sulh Hukuk Mahkemesi öncelikle ortaklığın giderilmesi istenen malın aynen paylaşılmasısınıntaksim mümkün olup olmadığını inceliyor, teknik bilirkişileri görevlendiriyor.

Gayrimenkulün imar durumu, hisse ve hissedarların sayısı gibi etkenlere de bakarak, paylaştırma sureti ile her bir ortağa müstakil bir parça düşebilecekse, paylaşımı seçiliyor, değil ise satışına karar veriliyor.

Ortaklığın giderilmesi davası nedir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*