Taşınmaz mal alım satım işlemleri için alıcı ve satıcının gerekli evraklarla tapu dairesine müracaat etmeleri ve tapu harçlarını ödemeleri gerekiyor. Peki tapu harçları nasıl hesaplanır 2016? diyorsanız işte yanıtı…
Tapu harçları nasıl hesaplanır 2016?
Taşınmaz mal alım satım işlemleri, gayrimenkulün bağlı olduğu tapu dairesinde yapılıyor. Taşınmazın bir başka şehirde yer alması durumunda de en yakın tapu müdürlüğüne giderek işlem yapılabiliyor.
Bu işlem için alıcı ve satıcının gerekli belgelerle müracaat etmeleri ve tapu harçlarını ödemeleri gerekiyor.
Satıcıdan istenen belgelerr:
– Tapu aslı veya fotokopisi
– 1 Resim
– Nüfus Cüzdanı aslı ve 1 adet fotokopisi
– Vergi borcu yoktur yazısı
– Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname
Alıcıdan istenen belgeler:
– 2 Resim
– Nüfus Cüzdanı aslı ve 1 adet fotokopisi
– Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname
Taşınmaz mal alım satım işlemi için ödenecek tapu harcı, gerçekleşen satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. Tapuda harç, satış bedeli üzerinden binde 20 oranında hesaplanarak ödeniyor.Peki tapu harçları nasıl hesaplanır 2016? diyorsanız işte yanıtı…
Tapu harcı hesaplama örneği 2016…
Satışa konu olan gayrimenkulün 300 bin TL’ye satıldığını düşünelim. Satış bedeli üzerinden hesaplanacak harcın ödenmesi gerekiyor.
300 bin TL / 1000 = 300
300 x 20 = 6000 TL
Yukarıda da görüldüğü üzere 600 bin TL’lik satış için 6 bin TL tapu harcı ödeniyor. Ancak bu bedel sadece bir tarafın ödeyeceği bedel olup; diğer tarafın da 4 bin TL ödeme yapması gerekiyor. Böylece tapu harcı olarak toplamda 12 bin TL tapu harcı ödenmiş oluyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com