Zamanında teslim olmayan konuttan mağdur olunmayacak!

konut

Konut alıcılarının kredi ve sözleşme mağduriyetleri, mahkeme konusu oldu. İzmir’de yaşanan olay, konut sektöründeki vatandaşların mağduriyetini yeniden gündeme getirdi.

Öğretim görevlisi olan Özge Küçükerdönmez, ev almak için anlaşıp sözleşme yaptığı inşaat şirketin, evi zamanında teslim etmemesi üzerine, şirket ve bankaya karşı ‘Satış ve kredi sözleşmesinin feshi’ istemiyle dava açtı ve mahkeme, bankaya yapılan kredi ödemelerinin durdurulmasına karar verdi.

BİNLERCE MAĞDUR VAR

Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Kadir Kurtuluş, son gelişmelerle birlikte faktöring şirketlerine verilen senetler konusunda da dava yoluyla mağduriyetlerin giderildiğini anlattı. Mağdur kimselerin hem dairelerini alamadıklarını hem de alamadıkları dairenin senet ödemelerini yapmaya devam ettiklerini belirten Kadir Kurtuluş, bu şekilde binlerce mağdur olduğunu ifade ederek “Bu konuda açılmış davalarımızda faktöring şirketlerinin müteahhit gibi sorumlu olacağı ve aldıkları senet ödemelerini geri ödemek zorunda oldukları mahkeme ve Yargıtay kararları ile sabit hale geldi” dedi.

FACTORING DERDİ BİTTİ

Konut mağduriyetlerinde; mağdurların dairelerini alamamaları yetmezmiş gibi bir de üstüne faktoringlere devredilmiş senetleri ödemesi, mağduriyetin katlanarak büyümesine sebebiyet verdiğini ifade eden Kurtuluş, şöyle konuştu: “Tüketicilerin evlerini ve paralarını alamaması ile büyük mağduriyetler yaşandı ve hala daha yaşanmaktadır. Bu mağduriyetin üstüne müteahhit firmanın daha ilk günlerden senetleri faktöring şirketlerine vermesi sonrasında dairesini alamayan mağdurlar, bir de icra tehdidiyle faktöring şirketlerine senetlerini ödemek zorunda kalıyorlardı. Artık bu mağduriyetlerin önlenebileceği üzerine mahkeme ve Yargıtay kararlan var.”

Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Kadir Kurtuluş, mağdur olmamaları için tüketicileri konut alırken dikkat etmeleri gereken noktalarda uyarılarda bulundu:

1. Alıcıyı araştırın
2. Tapudan araştırın
3. Kentsel Dönüşüm bölgeleri yıkılabilir
4.(2B) taşınmazı alırken dikkat
5. Tapu tahsis belgeli arazilere dikkat
6. imar projelerini kontrol edin
7. Kat irtifakını kontrol edin
8. Home ofis alırken dikkat
9. Net-Brüt metrekare alanına dikkat
10. Satış protokolü hazırlayın

İzmir’de Özge Küçükerdönmez, 3 yıl önce, ev sahibi olmak için bir inşaat firması ile satış sözleşmesi yaptı. Küçükerdönmez, satış sözleşmesi imzaladığı inşaat şirketine 60 bin lira ödedi ve firmanın anlaşması bulunan bankaya da 23 ay boyunca 3’er bin lira taksitle 69 bin lira yatırdı. Evin zamanında teslim edilmemesi üzerine avukat Seda Ayaz Aksoy aracılığıyla banka ve inşaat şirketine karşı “Kredi ödemelerinin durdurulmasına, inşaat şirketi ile yapılan sözleşmenin feshine karar verilmesi” için tüketici mahkemesine dava açtı ve ödemelerin tedbiren durdurulmasına karar verildi.

Karar

Konut mağdurları parasını faktoringlerden geri alıyor!
Haber Ege Telgraf Gazetesi’nde şu şekilde yer aldı…

Mahkemeden emsal karar Bir üniversitede öğretim görevlisi Özge Küçükerdönmez’in, ev almak için anlaşıp sözleşme yaptığı inşaat şirketinin, evi zamanında teslim etmemesi üzerine, şirket ve Ig ra bankaya karşı ‘Satış ve kredi sözleşmesinin feshi’ istemiyle açtığı davada, mahkeme bankaya yapılan kredi ödemelerinin durdurulmasına karar verdi. Avukat Aksoy, kararın emsal olacağını söyledi. Mahkemenin diğer talepleri ise daha sonra değerlendireceği ifade edildi.
Ege Telgraf

Haber Milliyet Ege Gazetesi’nde şu şekilde yer aldı…

Özge Küçükerdönmez’in ev almak için sözleşme yaptığı inşaat şirketi, teslimde gecikince yaptırımla karşılaştı.

İzmir’de bir üniversitede öğretim görevlisi Özge Küçükerdönmez’in, ev almak için anlaşıp sözleşme yaptığı inşaat şirketinin, evi zamanında teslim etmemesi üzerine, şirket ve bankaya karşı ‘Satış ve kredi sözleşmesinin feshi’ istemiyle açtığı davada, mahkeme bankaya yapılan kredi ödemelerinin durdurulmasına karar verdi.

Ödemeleri aksatmadı

Küçükerdönmez, firmanın anlaşması bulunan bankaya da 23 ay boyunca 3’er bin lira taksitle 69 bin lira yatırdı. Evinin zamanında teslim edilmemesi üzerine Özge Küçükerdönmez, avukatı Seda Ayaz Aksoy aracılığıyla banka ve inşaat şirketine karşı dava açtı. Mahkeme, 2013 yılında alman kredilerin ödemelerini durdurarak tarihi ve emsal teşkil edecek bir karar verdi.
Milliyet Ege

Haber Sabah Egeli Gazetesi’nde şu şekilde yer aldı…

İzmir’de bir üniversitede öğretim görevlisi Özge Küçükerdönmez’in, ev almak için anlaşıp sözleşme yaptığı inşaat şirketinin, evi zamanında teslim etmemesi üzerine, şirket ve bankaya karşı ‘satış ve kredi sözleşmesinin feshi’ istemiyle açtığı davada, mahkeme bankaya yapılan kredi ödemelerinin durdurulmasına karar verdi. Avukat Seda Ayaz Aksoy, mahkemenin ilk defa böyle bir karar verdiğini öne sürerek, mağdur olan kişiler için emsal teşkil edeceğini, söyledi.

Sabah Egeli