En fazla inşaat malzemeleri Kenya ve Benin’de satılıyor!

kenya

Yeni pazar arayışına hız veren KOBİ’lerin radarında Afrika var. Orta sınıfın hızla geliştiği bölgede alım gücü yüksek 650 milyon kişi yaşıyor. İşte Kara Kıta’da yeni yatırımlarıyla öne çıkan 5 ülke
Küresel ekonomilerde yaşanan durgunluk ve jeopolitik krizlerden çıkış arayan Türk KOBİ’leri gözünü yeni pazarlara dikti.

Hızlı ve çevik yapıları dikkat çeken KOBİ’lerin yeni pazar motivasyonunda Afrika var. Dünyanın en hızlı gelişen 20 ekonomisinin yarısını barındıran Afrika, uzun süredir Çin başta olmak üzere Türkiye, Brezilya ve Rusya tarafından yakından inceleniyor. Orta sınıfın da geliştiği kıtada şu anda alım gücü yüksek 650 milyon kişilik bir pazar var. Afrika’ya dünyadan giden doğrudan yatırım da son yıllarda hızlı bir şekilde arttı. 2015’te yüzde 30 büyüyen doğrudan yabancı yatırımlar 225 milyar dolara ulaştı. 2016 projeksiyonunda ise toplam doğrudan yabancı yatırım miktarının 350 milyar dolara çıkması bekleniyor.

KENYA

Kenya son dönemde istikrarı ile öne çıkan Afrika ülkeleri arasında gösteriliyor. Türk işletmeleri buraya en çok inşaat malzemeleri ve tekstil satıyor. Kenya’nın başkenti Nairobi’ye her yıl Türkiye’den 2 binde fazla işadamı yatırıma gidiyor. Geçen yıl karşılıklı ticaret 800 milyon doları geçti

Ne satılır? Tarım makineleri, inşaat malzemeleri, ıslak mendil, kâğıt havlu ve mendil, domates salçası, zeytinyağı, margarin.

KAMERUN

Ülkenin Türkiye ile olan ticareti katlanarak artıyor. 2015’te bölgeye olan ihracat yüzde 61 oranında artarak 285 milyon dolara ulaştı. Kamerun 2016’da kara ve demir yollarına 2 milyar euro harcamayı planlıyor.

Ne satılır? Temizlik maddeleri, ambalaj ürünleri, bisküvi, margarin, makarna, maya, halı, battaniye, konserve gıdalar, domates salçası, ekmek fırını.

SUDAN

Yaklaşık 2.5 milyon kilometrekarelik yüzölçümüyle Sudan, Afrika ve Arap dünyasının en geniş topraklara sahip ülkesi konumunda. Son yıllarda hızla gelişen petrol sanayii ülkede endüstriyel yatırım fırsatlarının önünü açtı.

Ne satılır? Makine ve teçhizatları, konserve ürünleri, tarım aletleri, makarna, su.

FİLDİŞİ SAHİLİ

Günde 90 bin varil petrol üreten Fildişi Sahili’nin bu alandaki rezervlerinin 220 milyon varili bulduğu tahmin ediliyor. Türkiye’nin ülkeye olan ihracatı her yıl çift haneli olarak artıyor. Bölgede tarım ve turizm yatırımlarına ihtiyaç var.

Ne satılır? Nihai ürünler, fındık, domates salçası, kağıt havlu, tekstil, battaniye, konserve, makine ve teçhizatları, konserve ürünleri, modern tarım aletleri, makarna.

BENİN

Benin 2015’te 315 milyon dolar civarında doğrudan yabancı yatırım aldı. Türkiye ve Benin arasındaki ticaret hacmi 5 yılda yüzde 220 artarak ortalama 280 milyon doların üzerine çıktı

Ne satılır? Kanatlı etleri, mayalar, bitkisel yağlar, petrol yağları, inşaat malzemeleri, kablo.
Sabah