Değer artış kazancı vergisi, Gelir Vergisi Kanunu kapsamında taşınmaz mal sahipleri tarafından ödenmesi gereken vergiler arasında yer alıyor. İşte değer artış kazancının vergilendirilmesi 2016…
Değer artış kazancının vergilendirilmesi 2016!
aşınmaz mallar için ödenen vergiler arasında, değer artış kazancı vergisi de bulunuyor. Bu vergi Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz malın elden çıkarılması halinde doğuyor. Peki 2016 değer artış kazancı nasıl vergilendirilir? diyorsanız işte yanıtı…
Değer artış kazancının vergilendirilmesinde kıstas; taşınmaz mal alım-satımı sırasında vergilendirme ile ilgili hak ve ödevlerin değerlendirilmesi açısından öncelikle dikkat edilmesi gereken husus gayrimenkulün elde ediliş tarihi ve bir bedel karşılığı elde edilip edilmediği oluyor.
Bedelsiz olarak veya veraset yoluyla edinilen taşınmazların elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar ile gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıldan fazla bir süre elde tutulduktan sonra elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergilendirilmiyor.
Bu doğrultuda gerçek kişilerin 2015 yılında elde ettiği gelir unsurlarına ilişkin kazanç ve iratlar için 2016 yılında vergi ödemeleri gerekiyor.
Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna tutarının altında kalıp kalmadığına bağlı oluyor. İstisna tutarını aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname veriliyor.
Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2016 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 11.000 TL olarak tespit edildi.
Buna göre 2016 yılında belirlenen tutarın üzerinde gelir elde edenler vergi ödemekle yükümlü oluyor. Verginin ilk taksiti Mart ayında ödenirken, değer artış kazancı vergisi 2. taksiti Temmuz ayı içerisinde ödeniyor.
Değer artış kazancı nasıl beyan edilecek?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com