AOSB’de halen 3 bölgede toplam 269 firmanın firmanın faaliyet gösterdiğini belirten Bahar, tarımdan plastiğe, makineden metal sanayisine 8 ana sektörde firmaların yer aldığı AOSB’nin Türkiye’nin 5’inci büyük organize sanayi bölgesi olduğunu ifade etti.
Bahar, AOSB’de yeni firmalar için yer kalmadığını dile getirerek, “3 bölgede yeni firmalara yer yok şu anda. 4 ve 5’nci parseller için çalışıyoruz. Yaklaşık 100 hektar daha bünyeye kazandırmak için çalışıyoruz. Şu anda yeni alan için 220 firmadan yer talebi var” diye konuştu.
Yeni parsellerde önceliği Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren ve yeni yer talebinde bulunan firmalara vereceklerini anlatan Bahar, “Biz önce kendi sanayicimize bakıyoruz, bizim öncelikle kendi içimizdeki sanayiciyi korumak çok daha önemli ve değerli” ifadesini kullandı.
Bahar, AOSB’deki çevre kirliliğinin doyma noktasına geldiği için mermer tesislerine bölgede tahsis vermediklerini belirterek, mermer tesisleri için Korkuteli Organize Sanayi Bölgesinde yer verildiğini vurguladı.
BÖLGEDE GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ KURMA HAZIRLIKLARI
Türkiye’nin en çevreci ve yeşil organize sanayi bölgesi olan AOSB’nin aynı zamanda en ucuz elektriği, doğalgazı ve suyu kullandığını anlatan Bahar, bölgede 15 megavatlık (MW) güneş enerjisi tahsislerinin bulunduğunu kaydetti.
Bahar, bunun 12 megavatının sanayiciye tahsis edildiğini, 3 megavatı ile kurulacak güneş enerjisi santrali ile AOSB Müdürlüğünün kullandığı enerjiyi bedavaya getirmek istediklerini dile getirerek, “AOSB Müdürlüğünün su terfi merkezinde, çamur kurutma merkezinde kullandığı enerjiyi kuracağımız GES’ten elde etmek istiyoruz” dedi.
GES kurulumu için yurt içinden ve yurt dışından teklif aldıklarına işaret eden Bahar, mümkün olduğunca yerli üretimle kurulması için çalıştıklarını söyledi.
HEDEF LAS VEGAS VE NEVADA GİBİ OLMAK
AOSB heyeti olarak yaptıkları ABD gezisinden çok etkilendiklerini ve Antalya sanayisini ABD’de Las Vegas ve Nevada örneğinde olduğu gibi oluşturmak istediklerini anlatan Bahar, “Nevada gerçek bir sanayi devi, Las Vegas ise Nevada’nın önünde bir turizm destinasyonu. Herkes Las Vegas’ı biliyor. Biz şu hayali görüyoruz, Antalya bir turizm destinasyonu, arka havza da bir sanayi devi olur mu acaba?” diye konuştu.
Nevada örneğindeki gibi havzada gerçek bir Ar-Ge, inovasyon içeren sanayi yaratmak, organize sanayiyi Antalya ile birleştirmek, markalar yaratmak istediklerini vurgulayan Bahar, bunun için eğitime ve Ar-Ge’ye çok önem verdiklerini kaydetti.
Bahar, Antalya sanayisinin hızla büyüdüğünü, bölgede üretilen ürünlerin tanıtımı için 5 dilde tanıtım filmi hazırladıklarını belirterek, Antalya’ya 2,5 saat uçuş mesafesinde 1 milyar insana kent sanayisini tanıtmak istediklerini ifade etti.
“BİR TORNACI İÇİN İKİ SANAYİCİNİN KAPIŞTIĞINI BİLİYORUM”
Sanayinin tüm alanlarında sıkıntı olan nitelikli ara eleman ihtiyacı sıkıntısını Antalyalı sanayicinin de yaşadığını belirten AOSB Başkanı Ali Bahar, bu sıkıntıyı eğitimle çözmeye çalıştıklarını kaydetti.
Bahar, “Organize sanayide bir tornacı için iki sanayicinin kapıştığını biliyorum. İkisi birbirine küstü. Biz bunun üzerine tornacı eğitimi verdik. Şimdi tornacı ihtiyacı kalmadı” diye konuştu.
LİMAN SORUNU
AOSB’de üretilen bir malı ihracat için Antalya Limanına getirirken sorun yaşadıklarını dile getiren Bahar, “Sanayimiz Mersin ve İzmir’e gidiyor. Çünkü oradaki navlun Antalya Limanından daha ucuz” dedi.
Bahar, Antalya Limanı’nın sanayiciye cevap veremediğini, limanın büyümesi gerektiğini belirterek konteynerle AOSB’den malı Antalya Limanı’na indirmenin karayolu ile Mersin’e götürüp limandan yükletmekten daha pahalı olduğunu vurguladı.
Hürriyet