AVM’ler ölçek ekonomisine geçti. Ortak satın alma yaparak genel giderleri azaltan AVM’ler, markaların yüzünü güldürdü
Türkiye’de kiraların döviz üzerinden alınması ve genel giderlerle ilgili sorunları sürekli gündemde olan alışveriş merkezi (AVM) sektöründe, maliyet avantajı konusunda önemli bir girişim başladı. Ölçek ekonomisi kavramını hayata geçiren AVM yönetimleri, kiracılara elektrik, su, tanıtım faaliyetleri ve güvenlik gibi alanlarda kısmen de olsa nefes aldırmaya yönelik adımlar atıyor. Bu alanda önemli bir çalışma başlatan Alman AVM yatırımcı ve yöneticisi ECE Grubu, yönetimini yürüttüğü 15 AVM adına ortak satın alma faaliyetlerine başladı. Elektrik, su, güvenlik ve bakım malzemeleri gibi genel giderlere giren alanlarda tedarik şirketleriyle 15 AVM adına pazarlık masasına oturan ECE Türkiye, bu kalemlerde yüzde 20’lik bir maliyet avantajı sağladığını belirtti. ECE Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Nuri Şapkacı, yönetimini yürüttükleri 15 AVM için yıllık 250 milyon TL’lik satın alma yaptıklarını söyledi. Ölçek büyüdükçe satın alma faaliyetlerinde güç kazandıklarını belirten Şapkacı, “Örneğin elektrikle ilgili bir satın alma yapılacaksa bütün AVM’ler adına bunu gerçekleştiriyoruz. Bu da kiracıya pozitif yansıyor” diye konuştu.
4 MİLYAR TL’Yİ BULUYOR
Türkiye’de faaliyet gösteren 365 AVM’nin yıllık alım miktarı 4 milyar TL’yi buluyor. Sektör temsilcileri ECE Türkiye’nin bu girişiminin perakendeye ve tüm iş alanlarına yayılması gerektiğini söylüyor. Nuri Şapkacı ise, sektörde bu alanda öncü olduklarını belirterek, “AVM sayımız büyüdükçe satın almadaki gücümüz de artıyor” dedi.
ORTAK GİDERLER TL OLARAK ALINACAK
Geçtiğimiz günlerde yönetmeliği açıklanan Perakende Kanunu’na göre, AVM yönetimlerinin kiracılardan aldığı genel gider ödemesi artık TL ile yapılacak. Marka sahipleri, bunun sektörün önünü açacağını belirterek, “Ayrıca genel gider kalemleri de tek tek açıklanacak” dedi.
Sami Kariyo/BMD Başkanı
Şeffaflık öne çıkacak
Perakende Yasası ile ilgili geçtiğimiz günlerde yayımlanan yönetmelikte AVM yönetimlerinin yaptığı işlerden hiçbir şekilde kâr edemeyeceği ifade edildi. Geçmiş dönemde bazı AVM’ler pazarlık yaparak ucuza aldıkları enerjiyi markalara yüksek fiyattan satıyordu. Bu dönem kapandı. Maliyeti düşürme ise ayrı bir konu. ECE Türkiye bu alanda diğer AVM’lere örnek olmalı.
Abdullah Kiğılı / Kigılı YKB
Aynı geminin içindeyiz
Yeni AVM Yasası ile, artık genel giderler konusunda AVM’ler açık bir şekilde kiracılarla iletişime geçecek. Burada karşılıklı iyi niyet önemli. İki taraf arasındaki iletişimin iyi niyetle pozitif olacağını düşünüyoruz. Ortak satın alma yaparak maliyet düşürme ise sektör geneline yayılmalı. AVM yönetimleri ile marka sahipleri aynı geminin içindeyiz.
Sinan ÖNCEL/ TERTEKS YKB
Çalışma saati de etkili
AVM’lerde birçok kalemde maliyet avantajı sağlanabilir. Örneğin pazartesi günleri sabah saatleri AVM’lerin en az müşteri ağırladığı zamanlardır. Bu nedenle bölgesel farklılıklar göz önüne alınarak bazı AVM’ler pazartesi öğlen saatlerinde açılabilir. Bu da enerjide büyük bir tasarruf sağlar. AVM’lerin ortak satın alma yaparak maliyetleri düşürmesi bütün sektöre örnek olmalı. Hem markalar hem de AVM yönetimleri bundan avantaj sağlamalı.
Hürriyet