Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu 2014 yerel seçimlerinde AKP’den ilçeyi alarak göreve başladı. Yerel yönetim anlayışını sosyal demokrat bir yapıda geliştirdiğini belirten İmamoğlu, ilçenin en büyük sorunun ise ulaşım olduğunu söylüyor. İmamoğlu son günlerde ilçeye cemevi yapmaya hazırlanıyor. İmamoğlu ile A’dan Z’ye Beylikdüzü’nü konuştuk.
-İlçede neleri değiştirdiniz?
Sosyal demokrat belediyecilik kavramları Beylizdüzü’ne hâkim olmaya başladı. Yönetimin odağında insan var. İlçenin senede 15-20 bin arasında nüfusu artıyor. Her anı hizmet bekliyor. Mevcut sorunları çözmenin yanı sıra yeni sorunları da çözmek zorundasınınz. Yıllarca ihmal edilmiş noktalara hizmet götürmek için ciddi bir üst ve altyapı çalışmalarımız var. Düşünün ki bir yerde ciddi bir yapılaşma olmuş. Tek bir çocuk parkı yok. Beylikdüzü’nün 5 yılı hatta 15 yılı nasıl bir planlamayla yürütülmesi gerektiğinin felsefesini oturttuk. 2030 vizyonu diye bir çalışma yürütüyoruz.
‘Yaşam Vadisi bitiyor’
-2030 vizyonu nedir?
Türkiye’de belki de ilklerden biri olacak. Bütün bileşenlerini, sivil toplum kuruluşlarından tutun, farklı siyasi partilere kadar sürecin içine katarak böyle bir tanımlama yapıyoruz. Bu vizyonun içinde nitelikli projeler üretmek var. 2030’da Beylikdüzü en yaşanılabilir kent merkezlerinden bir tanesi olacak. Hedefimiz ilk 3 ilçeden biri olmak.
Şu an yaklaşık 1 milyon metrekare yaşam vadisi yapıyoruz. Bu yaz yaklaşık 300 metrekarelik kısmı tamamlanıyor. 2 buçuk – 3 yıl içerisinde bitirmiş olacağız. 700 bin metrekareyle ilgili de uluslararası yarışma sürecini başlattık. Dünya çapında ödüller almış kurum ve kuruluşların yarışma sürecine dahil olmasını sağladık. Haziran ayında da bunun tanıtımı olacak ve kazanan projeyle yol yürüyeceğiz. Yaşam Vadisi için köprü yarışması da düzenleyeceğiz.
-Beylikdüzü’nün sorunu nedir?
En büyük sorunumuz ulaşım. Bu konudaki tüm yetkiler aslında İBB’ye ait. Ama sağlıklı bir ilişki kurmaya çalışıyoruz. Metro projelendirilip ihaleye hazır gelişiyle yaklaşık 13 yıldır bekliyoruz. Bu konuda son dönemde yetkilerin Ulaştırma Bakanlığı’na devredilmesiyle beraber bir an önce Ulaşıtırma Bakanlığı’nın ciddi bir yatırım yapmasını istiyoruz. İncirli – Beylikdüzü hattı yetmiyor bizim artık Başakşehir hattına bağlanmamız gerekiyor.
Sancar’la bilim merkezi
-Projelerinizden bahseder misiniz?
Üniversite ve lise sınavlarına hazırlık kursları başlattık. Nobel ödüllü Aziz Sancar’la yürüttüğümüz bilim merkezi çalışmasını başlattık. Partnerlerimizden biri de İTÜ. Biz üçlü bir şekilde gençlerin workshoplar yapabileceği labaratuvarların olduğu bir bilim merkezi kuruyoruz.
İlk cemevi projesi yaşam merkezi
-Cemevi projesi nedir?
Cemevinin uygulama projesi çiziliyor. Yarışmamız aralık ayında bitti. Mayıs ayında da ihale sürecini başlatacağız ve inşaat başlayacak. Sıfırdan bir arazi tahsis ederek onun üzerinde özgün bir cemevi mimarisi ortaya koymak adına yapılmış ilk yarışma projesi Türkiye’de. 8 bin metrekarelik bir alan içerisinde sadece Cemevi değil, yaşam merkezi oluşturuyoruz. Vatandaşla bir buluşma anı yaratıyoruz. Kaliteli nitelikli proje bilincini ortaya koyarak aslında kentin tasarımını çok nitelikli bir şekilde yürütmüş oluyoruz.
Cumhuriyet