Bildiğimiz gibi basınçsız tren ya da basıncı alınmış tüp aksamlı tren olarak da bilinen hız yuvarları, saatte 1300 kilometre hıza ulaşabiliyor. Geleceğin ulaşım aracı olarak görülen hız yuvarı, yaygınlaştığı takdirde ulaşımda kaybedilen zamanı büyük oranda azaltacak. Türkiye’ye geldiğini düşünürsek İstanbul – Ankara arası yaklaşık yarım saat olacak.
İşte bu proje için ilk fikir, Tesla ve SpaceX’in CEO’su Elon Musk tarafından gelmişti. Lakin takvimi müsait olmadığı için bu işe kalkışmayan Musk, JumpStartFund isimli girişimci gruba destek olmuştu. Ardından inşaatın ilk etabı için izin alındığı duyurulmuştu.
Tabii bu gelişmelerin hepsi ABD’de yaşandı. Lakin Avrupalılar bu duruma kayıtsız kalmadı; Viyana, Bratislava ve Budapeşte’yi birbirine bağlayan hız yuvarı üzerinde çalışmalar başladı. Viyana ile Bratislava’nın arası 55-80 kilometre arası. Bu mesafe Bratislava ve Budapeşte arasında ise 160-200 kilometre.
Mesafenin uzunluğundan dolayı proje ilk etapta zor gibi görünüyor. Fakat gerçekleştiği takdirde Viyana-Bratislava arası 8 dakikaya, Bratislava-Budapeşte arası ise 10 dakikaya düşecek. Ortak yürütülen proje hayata geçirildiği takdirde diğer şehirlere de uygulanabilecek.
Son olarak bu sistemin nasıl çalıştığına değinelim… Uçaktan bile hızlı ulaşım aracı olan hız yuvarı, indirgenmiş basınç borularının içinde, hava kompresörleri ve asimetrik motorlar ile hareket eden bir kapsülden oluşuyor. Süper hızlı ulaşım sağlayacak bu kapsüller saatte 1300 km hıza kadar çıkabiliyor ve 570 km’lik bir yolu 35 dakikada gitmemizi sağlıyor. Gerekli enerjiyi ise doğrudan güneşten sağlıyor.
Furkan ÖZATA/Yeni Şafak