Gayrimenkuldeki değer artışının vergilendirilmesine yönelik çalışmalar artıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) aldığı evi beş yıl içerisinde satanların beyanlarını yeni bir yazılım sistemi ile yakından izlemeyi planlıyor. Banka ve tapudan gelen bilgileri daha sistematik hale getirecek yazılım ile gayrimenkulün gerçek değerinin üzerinden beyan edilip edilmediği anında ortaya çıkarılabilecek. Doğru beyanda bulunmayanlara yönelik cezai yaptırım uygulanacak. Uygulamanın bu yıl içerisinde devreye alınabileceği belirtiliyor.
5 YIL ÜZERİ VERGİ YOK
Kayıt dışı ile mücadele eylem planı kapsamında yürütülen çalışmalarda yeni sistem ile inşaatın başlamasından sonuna kadar tüm maliyet süreçlerinin belirleneceği öğrenildi. Buna göre ev alan vatandaşın 5 yıl içerisinde devretmesi ya da müteahhidin ilk satışında belirlenen değerinin altına düşmesi halinde yazılım otomatik olarak aradaki farkı ortaya çıkaracak. Herhangi bir konutun alış ve satış farkından enflasyon endekslemesi düşüldükten sonra geriye kalan rakamın vergisi talep edilecek. Örneğin 2010 yılında 100 bin TL’ye alınan bir ev 2014’te 200 bin liraya satıldığında aradaki 100 bin liranın vergisi enflasyon farkı düşüldükten sonra istenecek. Dört yıllık süreçte toplam enflasyon yüzde 40 ise, kalan 60 bin liralık kazancın vergisi talep edilecek. Eğer 2010 yılında alınan ev 2016 yılında satıldı ise 5 yıllık süre geçtiği için değer artış kazancına ilişkin vergi ödenmiyor.
ALIŞ VE SATIŞIN DEĞERİNE MERCEK
Gayrimenkullerde alış ve satışın yakından takip edileceğini aktaran üst düzey bir Maliye Bakanlığı yetkilisi, “Banka ve tapu kayıtlarından aldığımız bilgilerle gerçek değer ile beyan edilen rakam arasındaki farkı bulmaya çalışıyoruz. Denetimin sıkılaştırılmasına yönelik çalışmalarımız var. Ayrıca daha önce planlamasını yaptığımız bir yazılım sistemi var. Henüz uygulamaya geçmedik ama üzerinde çalışmayı planlıyoruz” dedi.
YILA GÖRE KADEMELİ VERGİ
Gelir İdaresi’nin 4-5 yıl önce çalıştığı değer artış kazancına kademeli vergi getirilmesine yönelik çalışma ise rafta bekliyor. Bu çalışmaya göre son beş yıl içerisinde ev alıp satanlardan talep edilen değer artış kazancı vergisinde oransal sisteme geçilmesi hedefleniyor. Bu çalışmada kademeli bir vergilendirme sistemi üzerinde duruluyor. Örneğin bir yıl içerisinde gayrimenkul alıp satanlardan elde ettiği kârının tamamının vergisi istenirken ikinci yılda bu oran düşecek. Kademeli olarak beşinci yılın sonunda istisna kapsamına girecek. Ancak bir evi olanlar kapsam dışında tutulacak.
Star/Ercan Baysal