Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, “Bizim kentimizde para değil iyilik geçiyor. Varolan olumsuzlukları paylaşarak azaltmayı, iyilikleri çoğaltmayı hedefliyoruz” dedi. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila Yenigün TV’nin konuğu oldu.
2015 yılının Bornova için hizmet yılı olduğunu aktaran Atila, 2016 yılında hizmetlerin devam edeceği müjdesini verdi. Bornova’da her yere hizmet ve iyilik götürmeyi amaçladıklarını ifade eden Atila, “Benim siyaset ve belediyecilik anlayışıma göre her yer belediyenin hizmet alanıdır. Gittiğimiz her yere en iyi hizmeti, iyilikleri götürmeye çalışıyoruz. Vatandaşımızdan aldığımız güç ve enerji ile gün içinde varolan problemleri unutup geleceğe umutla bakıyoruz. Bizim kentimizde para değil iyilik geçiyor” dedi.
2015 yılında Bornova’da hedeflerinizi gerçekleştirebildiniz mi?
2015 yılı ülkemiz için zor bir yıl oldu. 2 seçim atlattık. Ama bizim koymuş olduğumuz stratejiler ve bütçeler vardı. Bu süreçte Bornovamız için koymuş olduğumuz hedeflerin tamamını gerçekleştirdik. Önümüzdeki ay faaliyet raporumuz oylanacak. Bornova’nın ihtiyacı olan stat problemini çözdük. Doğanlar’daki Bornova Stadyumu’nun 6700 kişilik ilk bölümü tamamlandı. Statla ilgili elimizde çok olumlu göstergeler var. Bu bizim için önemli bir projeydi. Aynı şekilde salon sporlarının yeni adresi olacak 2500 kapasiteli Altındağ Spor Kompleksi bitirilme aşamasına geldi. Çok yakında değerli hemşerilerimizin hizmetine sunulacak. Bu iki proje son yıllarda spora yapılmış en önemli projelerden olacaktır. Yapılan bu tesisler sayesinde sportif başarılar gelecek. Sosyal ve sportif faaliyetler artacak. Amacımız Bornova’da herkese spor yaptırmak. Bornova Belediyesi olarak 9876 tane spor kursiyerimiz var. 38 tane amatör futbol kulübümüz var. Basketbol kulüplerimiz var. Çok farklı branşlarda spor yapan çocuklarımız, gençlerimiz var. Dolayısıyla spor anlamında bu kentin eskiden oluğu gibi, Türkiye’de futbolun oynandığı ilk kent olan Bornova’da, tüm spor branşlarına ev sahipliği yapmak istiyoruz. Ayrıca Yıldızlar voleybol takımımız İzmir grup şampiyonu oldu. Cimnastikçilerimizin yarışmalarda elde etmiş olduğu dereceler var. Bu başarıları artırmak en büyük dileğimiz.
Sosyal projelerinizden biraz bahseder misiniz?
Dost Market Projesi
Yaklaşık 15 bin kişiye ulaştığımız Dost Market projemiz ikinci yılını doldurdu. Dost Marketlerimiz Bornova’da 3 bölgede hizmet vermekte. Bornova Merkez, Altındağ ve Doğanlar… Buralarda yurttaşlarımıza ulaşımda kolaylık sağlıyoruz. Vatandaşlarımız belirlenen süpermarketlerde yaklaşık 250 ürünü ücretsiz alabiliyor. Bu projeyi Türk Kızılayı Bornova Şubesi, Türk Hava Kurumu, MTK Çarşısı, Ayakkabıcılar Odası ve bütün yurttaşlarımızın katkıları ile gerçekleştiriyoruz. Bizim kentimizde para değil iyilik geçiyor. Varolan olumsuzlukları paylaşarak azaltmayı, iyilikleri çoğaltmayı hedefliyoruz. Bu proje çok özel bir proje. Aday olmadan önce bu projeden bahsedip şimdi hayata geçirmiş olmanın onurunu yaşıyoruz.
Dost Kart Projesi
Bornova’da 4500 üniversite öğrencisine Dost Kart dağıttık. Öğrenci kardeşlerimiz Bornova’daki 350 esnaftan yüzde 10 ila yüzde 40 arasında indirimli alışveriş yapma imkanına sahip. Ayrıca Gençlik Merkezimizin imkanlarından faydalanabiliyorlar. Burada sağlıklı bir ortamda ders çalışma imkanları var. Gençlerimiz burada fikirleri ile kentin yönetiminde söz sahibi oluyorlar.
Bornova için fikirler
Öğrencilerimizin hazırladıkları projelerin boşa gitmemesi için Bornova İçin Fikirler diye bir yayın oluşturduk. 13 tane farklı tasarım bölümü ile Bornova’daki farklı yapıları, farklı arsaları değerlendirerek neler yapabiliriz noktasında fikir alışverişi yapıyoruz. Bornova’da bir Kentsel Tasarım Müdürlüğü oluşturduk. Burada mimar arkadaşlarımızla ve üniversitelerimiz ile birlikte bir yol yürüyoruz. Ortaya çıkan fikirlerle ilgili bir sunum gerçekleştiriyoruz. Yıl sonunda ise bu projeleri bir kitap haline getirerek kalıcı bir eser yaratıyoruz.
300 ressam Bornova’yı resmetti
Kentsel Tasarım Müdürlüğümüz kapsamında geçen sene Kültür Müdürlüğümüz ile birlikte Bornova’da uluslararası ressamlarımızı misafir ettik ve onlarla bir festival gerçekleştirdik. 300 ressamımız Bornova’nın tarihini, doğal alanlarını resmettiler. Yapılan resimleri kentimizde konuşan duvarlar olarak simgeliyoruz. Sergiler açıyoruz. Bu projemiz ödül aldı.
Geçmişten günümüze Bornova
Yine aynı müdürlüğümüzde Geçmişten Günümüze Bornova adı altında bir projemiz var. Turizme katkı koymak için bir turizm haritası oluşturduk. Koyduğumuz hedefler doğrultusunda kadınlar başta olmak üzere hemşerilerimize çeşitli eğitimler veriyoruz. 4,5,6 ve 7. sınıflarda şu anda 2500 tane çocuğumuza arkadaşlarımız eğitim veriyor. Bornova’nın tarihini, Bornova’da yaşanan ilkleri yurttaşlık dersi gibi anlatıyorlar. Böyle bir eğitim programı gerçekleştiriyoruz. Bu projemiz de iki ödül aldı.
Daha çok park daha yeşil Bornova
Bornova parklarıyla ve yeşil alanlarıyla dikkat çekiyor. Neler söyleyeceksiniz?
Bornova İzmir’de en fazla yeşil alana sahip ilçe. Bu bizim için çok büyük bir onur kaynağı. Bizim görevimizin ne kadar zor olduğunu bir kez daha görmüş oluyoruz. Bornova’da 18 yeni park tamamlandı, 67 park da yenilendi. Yeni yapılan, tamamen yenilenen ve tadilat yapılan parkların alanı 100 bin metrekareye ulaştı. Tüm parkların zeminleri kauçukla kaplandı. Pek çok parka yeni spor aletleri ve oyuncaklar konuldu. İhtiyaç duyulan yerlerde perde duvarları örüldü, bordür taşları döşendi. Duvar üzeri korkulukları ve gölgeleme elemanları yapıldı. Parklarımızın yaşanılabilir olmasına ve çocukların, kadınların kullanabilmesine özen gösteriyoruz.
Vatandaşlar sizi sürekli sokakta görmekten çok memnun. Neler söyleyeceksiniz?
Biz belediyemize hergün bir kez mutlaka gidiyoruz. Belediyemizde vatandaşımızın bizim imzamızı bekleyen hiçbir işinin beklemesini istemem. Vatandaşımızın hiçbir işini aksatmadan yerine getiriyoruz.
Benim siyaset ve belediyecilik anlayışıma göre her yer belediyenin hizmet alanıdır. Gittiğimiz her yere en iyi hizmeti, iyilikleri götürmeye çalışıyoruz. Vatandaşlarımızın sıkıntılarına çözüm arıyoruz. Ben çok daha fazla vatandaşımıza ulaşmak istiyorum. Çünkü vatandaşımızdan aldığımız güç ve enerji ile gün içinde varolan problemleri unutup geleceğe umutla bakıyorum. Ülkemizin üzerinde gerçekten kara bulutlar var. Bunları hep birlikte aşabileceğimizi düşünüyorum. Bizim kentimizin bu anlamda bir umut olmasını diliyorum. Bunlar tesadüf değil. Bornova’daki tüm güzellikler, başarılar eğitimden kaynaklanıyor. Bornova eğitimin kenti. Dolayısıyla Bornova’dan çok değerli insanlar yetişiyor. Biz Bornovalılar olarak eğitim konusunda çok şanslıyız. Biz Bornovalılar olarak çok mütevazi insanlarız ama eğitim konusunda iddialıyız.
İz bırakacak projeleriniz olacak mı?
Öncelikle vatandaşlarımızın yaşam standartlarının yükselmesi için iz bırakılması gerektiğini düşünüyorum. Tabii ki iz bırakacak projelerimiz var. Doğanlar Stadı, Altındağ Spor Kompleksi gibi. Bir başka projede Bornova Belediyesi hizmet binası. Köklü kurumsal yapımıza yakışır, insanımıza yakışır, Bornova Bizim Evimiz sloganına yakışır bir hizmet binasıyla vatandaşlarımıza en güçlü hizmeti vermek istiyoruz. Bunun için Bornova’da 13 farklı noktada hizmet veriyoruz. Bunları bir araya topladığımız zaman vatandaşlarımızın kullanabileceği 13 tane sosyal alan kazandırmış olacağız. Hizmet binamızla ilgili bir mimarlık yarışması düzenledik. Yarışmada birinci olan grup uygulama projesini tamamlayacak. 2017 yılında yapım ihalesine çıkarak buraya başlamak niyetindeyiz. Hizmet binasının şeffaf yönetim anlayışına çok büyük katkısı olacak.
Çocuk Müzesi Projesi
Çocuk Müzesi projemiz var. Burada amacımız çocuklarımızı eğlendirirken eğitmek. Çocuklarımızın mesleki eğitimlerine katkıda bulunmak ve onların gündelik yaşamına dokunmak istiyoruz. Bunları yaparken varolan kültür merkezlerimizi en iyi şekilde kullanıyoruz. Belediyemizin 24 yıllık bir şehir tiyatrosu var. Geçtiğimiz yıl 2. sahnemizi Çamdibi’nde, bu yıl 3. sahnemizi Altındağ Kültür Merkezi’nde gerçekleştiriyoruz. Altındağ Kültür Merkezi’ni daha çok çocuklarımız için kullanıyoruz. Amacımız çocuklarımızın çocukluklarını yaşayabildikleri, iyi eğitim aldıkları, geleceğe umutla baktıkları bir ortam yaratmak.
Hedef daha sağlıklı toplum
Bornova Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’ne bağlı 6 ekip yıl boyunca 7 bin 16 kişiye evde yaşlı bakım hizmetini götürdü. 60 yaş üzerindeki yatağa bağımlılar, yoksullar, kimsesizler ve ihtiyaç sahipleri düzenli olarak ziyaret edildi. Yaşılıların saç traşından çarşaf değişimine, banyo ve oda temizliğinden pansumanına kadar her türlü ihtiyacı karşılandı. 2 bin 77 kadına evde gebe bebek lohusa bakım hizmeti de veren Sağlık İşleri Müdürlüğü, kadınlar ve dezavantajlı kesimlere yönelik sağlık eğitimleri ve taramalar da gerçekleştirdi.
Muhtarlıklar yenilendi
Bornova Belediyesi, muhtarların daha iyi şartlarda hizmet vermeleri için tasarladığı yeni muhtarlık binalarının ilkini Pınarbaşı’nın Kemalpaşa Mahallesi’nde hizmete açtı. Tek tip olarak tasarlanan ve tüm ihtiyaçları karşılayacak donanımların bulunduğu binlardan ilk etapta 10 adet yapıldı.
Çiftçiye destek
Belediyemizin köylünün emeğinin karşılığını alması, tüketicinin de sağlıklı ve ucuz sebze ve meyvelere kavuşmasını sağlamak için başlattağı kooperatif çalışmaları sonuç verdi. Bornova Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kuruldu. Kooperatif pek çok konuda çiftçiye destek uygulamalarını başlattı. Beşyol Köyü’nde ikincisi düzenlenen Kiraz Şenliği ile üreticinin ürünlerinin değerlenmesi amaçlandı.
Eğitime destek
Bornova Belediyesi 2015 yılında da eğitime büyük destek verdi. BELGEM aracılığıyla 5 bine yakın öğrenciye lise ve üniversiteye hazırlık ile ingilizce kursları verildi. Hobi ve beceri edindirme kurslarından 7’den 70’e binlerce Bornovalı yararlanırken Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okulların bakım onarım ve tadilat çalışmaları da talebe göre yapılmaya devam etti.
Yol hamlesi
Bornova Belediyesi 2015 yılında ilçede ulaşımı rahatlatacak önemli yatırımlar yaptı. Toplam 20 kilometre yol asfaltlandı. Yeşilçam’da 1028 sokak, Mevlana’da 1776/1 sokak, Karacaoğlan’da 6244 sokak asfaltlandı. Kavaklıdere Köyü’nde yeni bir köprü yapıldı. 4. Sanayi Sitesi’ni Ankara Asfaltı viyadük altından Pınarbaşı’na bağlayan ana arterin iki şeritli bölümü de dört şeritli hale getirildi.
Temizlikten taviz yok
Bornova Belediyesi 2015 yılında vatandaşların yaşadıkları çevrenin temiz kalması konusundaki duyarlılığını artırmak için ‘bahar temizliği’ kampanyası başlattı. Temizlik İşleri Müdürlüğü personeli ile vatandaşların birlikte temizlediği sokaklar pırıl pırıl olurken, en güzel temizliğin kirletmemek olduğuna vurgu yapıldı. Bornova Belediyesi yıl boyunca yeni temizlik araçlarıyla filosunu güçlendirerek çalışmalarını sürdürdü.
Spor kursları herkes için
Bornova Belediyesi’nin başta Işıkkent Spor Tesisleri olmak üzere pek çok noktadaki tesislerinde yaz kış düzenlediği spor kurslarına katılım 2015 yılında da artarak devam etti. Branş sporlarının yanısıra kadınlara özel olarak düzenlenen doğa yürüyüşleri ile plates ve aerobik kursları da 2015’in yenilikleri arasında yeraldı.
E-kent Bornova
BORBEL E – Kent Bilgi Sistemi projesi ile Bornova Belediyesi’nin farklı birimlerde halen kullanılmakta olan Arşiv Yönetim Sistemi (AYS), Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) ve bilgi teknolojileri uygulamaları, birbirleri ve Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) ile entegre hale getirildi. Mevcut Yönetim Bilgi Sistemi’nin iyileştirilerek bu sistemin İzmir Büyükşehir Belediyesi CBS ile veri alışverişi sağlandı. Bu proje İZKA’ya başvuran projeler arasından başarılı bulunup hibe desteği alarak uygulandı.
20 bin kişi tiyatro izledi
Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu 2015 yılında 4 ana kadro oyunu, 7 adet de kursiyer oyunu sahneleyerek 20 bin izleyici sayısına ulaştı. 2015’te bir yandan oyunlarını Çamdibi Nedret Güvenç Sahnesi’nde de izleyici ile buluşturarak daha geniş kitlelere ulaşan BBŞT, bir yandan da sayısı 400’ü bulan kursiyerlere eğitim vermeyi de sürdürdü.
Yeni Gün