Kültür ve tabiat varlıkları katkı payından yararlanmak için gerekli belgelerle birlikte il özel idarelerine veya yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıklarına başvuru yapılabiliyor. Peki Kültür ve tabiat varlıkları katkı payı ne demek? Kültür ve tabiat varlıkları katkı payı nasıl kullanılır? diyorsanız işte yanıtı…
Kültür ve tabiat varlıkları katkı payı ne demek?
Kültür varlıkları, tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan veya tarih öncesi ya da tarihi devirlerde sosyal yaşama konu olmuş bilimsel ve kültürel açıdan özgün değer taşıyan yer üstünde, yer altında veya su altındaki bütün taşınır ve taşınmaz varlıklar için kullanılan bir terim olarak ifade ediliyor.
Tabiat varlıkları ise, Jeolojik devirlerle, tarih öncesi ve tarihi devirlere ait olup ender bulunmaları veya özellikleri ve güzellikleri bakımından korunması gerekli, yer üstünde, yer altında veya su altında bulunan değerleri olarak adlandırılıyor. Peki Kültür ve tabiat varlıkları katkı payı ne demek? Kültür ve tabiat varlıkları katkı payı nasıl kullanılır? diyorsanız işte yanıtı…
Kültür ve tabiat varlıklarını korumak için yapılacak projelere katkı payları alınabiliyor. Kültür ve tabiat varlıklarının katkı payları, bina, arsa ve araziler için, mükellefiyetin başlangıç yılında tespit edilen vergi değeri üzerinden hesaplanıyor.
Katkı payı aktarılacak projeler, başvuru dönemini takip eden ay sonuna kadar valilerce değerlendiriliyor. Kültür ve tabiat varlıkları katkı payı ödemeleri valilik makamının onayı ile yıl içerisinde gerçekleştiriliyor.
Kültür ve tabiat varlıklarını korumak için gerçekleştirilecek faaliyetler için katkı payı hesabından hangi oranlarda ödeme yapılacağı valilikçe yazılı olarak ilgili belediyelere, il özel idaresine veya yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığına bildiriliyor.
Kültür varlıkları ihale yönetmeliği parasal limitler 2016!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com