Tapu harcı taksitlendirilir mi?

Tapu harcı taksitlendirilir mi

Gerçek alım satım bedeli üzerinden binde 20 oranında tapu harç ödemesinin yapılması gerekiyor. Peki tapu harcı taksitlendirilir mi? Tapu harcı taksitle ödenir mi? diyorsanız işte yanıtı…

Tapu harcı taksitlendirilir mi?
Taşınmaz malını elden çıkaran kimselerin satış işlemini gerçekleştirmeleri için alıcısı ile birlikte tapu müdürlüğünde belli oranlarda harç ödemesi yapması gerekiyor.

Tapu alım satım işlemleri için, taşınmaz malın gerçek satış bedeli üzerinden binde 20 oranında tahsil ediliyor. Bu bedelin ayrı ayrı hem alıcı hem de satıcı tarafından ödenmesi gerekiyor.
Ancak, tarafların aralarında yaptığı anlaşmaya göre bu bedel binde 40 şeklinde, sadece alıcı tarafından da ödenebiliyor.

Tapu masrafları içinde tapu döner sermaye masrafları da bulunuyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2016 yılı Tarifesine göre 87,25 TL döner sermaye bedelinin de ödenmesi gerekiyor.

Bir gayrimenkulünüz olduğunu ve 150 bin TL’ye evinizi sattığınızı düşünelim. Tapuda ödenmesi gereken bedel toplan harç 6 bin TL. Bu bedelin yarısının satıcı tarafından ödenmesi gerekiyor. Peki tapu harcı taksitlendirilir mi? Tapu harcı taksitle ödenir mi? diyorsanız işte yanıtı…

Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine peşin olarak ödenmesi gerekiyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabiliyor.

Ayrıca tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulaması da bulunuyor. Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştiriliyor.

Tapu harcı yatırılan bankalar 2016!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com