Tapu alım satım işlemleri sırasında alıcı ve satıcının belli oranlardaki harcı yatırmaları gerekiyor. Peki tapu harçları nasıl yatırılır? Tapu harçları nasıl ödenir? diyorsanız işte yanıtı…
Tapu harçları nasıl yatırılır?
Arsa, arazi, ev ve işyeri gibi taşınmaz malların alım satım işlemlerinin yapılabilmesi için tapu müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekiyor. Alım satım işleminde, gerekli belgelerin temin edilmesi ve tapu harçlarının da ödenmesi gerekiyor.
Taşınmaz malların alım satım işlemlerinde, taşınmaz malın gerçek satış bedeli üzerinden binde 20 oranında tahsil ediliyor. Örneğin satış bedeli 100 bin TL olan bir gayrimenkul için 2 bin TL ödenmesi gerekiyor.
Bu bedel, hem alıcı hem de satıcı tarafından ayrı ayrı yatırılıyor. Tarafların aralarında yaptığı anlaşmaya göre bu bedel, yalnız alıcı tarafından da yatırılıabiliyor.
Tapu masrafları arasında tapu döner sermaye masrafları da yer alıyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2016 yılı Tarifesine göre, tapu döner sermaye bedeli 87,25 TL oldu. Peki tapu harçları nasıl yatırılır? Tapu harçları nasıl ödenir? diyorsanız işte yanıtı…
Tapu harcı yatırma yerleri…
-Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. -Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil edilebiliyor.
-Ayrıca tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçilmiş olup; Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilebiliyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com