Tapu harçları 2016 hesaplama!

Tapu harçları 2016 hesaplama

Tapu alım satım sürecinin tamamlanması için tapu harcı ödeniyor. Ödemesi yapılacak bu tapu harcçları oranları satış bedeli üzerinden ödeniyor. İşte tapu harçları 2016 hesaplama…

Tapu harçları 2016 hesaplama!
Tapu dairesinde yapılan alım satım işlemlerin tamamlanması için belli harçların ödenmesi gerekiyor. Bu harçlarınn başında tapu alım satım harcı ve döner sermaye harcı geliyor.

Tapu harçları alım satım bedeli üzerinden hesaplanıyor. Hesaplamada kullanılan tapu harcı oranı binde 20 oluyor. Bu oranı hem alıcı hem de satıcı ayrı ayrı ödüyor. İşte tapu harçları 2016 hesaplama…

Tapu harçları 2016 hesaplama örnekleri…
Değeri 100 bin TL olan satışın tapu harcı 2 bin TL
Değeri 200 bin TL olan satışın tapu harcı 4 bin TL
Değeri 300 bin TL olan satışın tapu harcı 6 bin TL
Değeri 400 bin TL olan satışın tapu harcı 8 bin TL
Değeri 500 bin TL olan satışın tapu harcı 10 bin TL

Tapu harcının yanı sıra tapu döner sermaye harçları da ödeniyor. Tapu döner sermaye harcı 2016 yılında 87,25 TL olarak tahsil ediliyor. Tapu döner sermaye harcı hem alıcı hem satıcı tarafından değil, yalnız alıcı tarafından ödeniyor.

Düşük tapu satış bedeli beyanının tespit edilmesi durumunda, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re’sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor.

Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.

Arazi tapu harçları 2016!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com