Mirasçıları ve mirasçıların haklarını gösteren belgeye veraset belgesi deniyor. Bu belge, bir kimsenin ölümü halinde yakınları tarafından çıkarılıyor. Peki veraset belgesi noterden alınır mı? diyorsanız işte yanıtı…
Vefat eden kişi/kişilerin eş, çocuk veya yakınları yasal varisleri oluyor. Bu kişilerin vefat durumundan sonra yapması gereken işlemlerden biri de veraset belgesi çıkartmak oluyor.
Veraset belgesi vefat durumunda vefat eden kişinin yasal mirasçılarının kim veya kimler olduğunu belirlemek amacıyla Sulh Hukuk Mahkemesi’nden istenen ve mirasçıların listesini içeren hukuki bir belge olarak adlandırılıyor. Vefat edenin taşınır-taşınmaz malları, banka hesaplarındaki nakit birikimleri gibi mallar üzerinde kimlerin yasal hak sahibi olduğunu bu belge gösteriyor.
Belgede mirasçıların kim olduğunun yanı sıra mirasçıların mirastan ne oranda hak sahibi oldukları da belirtiliyor. Mirasın bölüşülmesinde esas teşkil eden bu belge sayesinde mal veya para taksim işlemleri yapılıyor. Peki veraset belgesi noterden alınır mı? diyorsanız işte yanıtı…
Veraset belgesi, mirasçılara sulh hukuk mahkemeleri veya noterler tarafından verilen mirasçı olduklarını gösteren belge olarak ifade ediliyor. Veraset belgesi için mirasçı bizzat veya avukatı vasıtasıyla başvuru yapabiliyor. Kanun burada noterler ve mahkemeler arasında bir ayrım yapmıyor. Yani kişi her iki kurumdan birine başvuru yapabiliyor.
Veraset belgesinde yetkili mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi oluyor. Mahkemeye bir dilekçe ile başvuru bulunabiliyor.
Mirasçılık belgesi talep formu!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com